/ Георги Димитров

Президентът Румен Радев удостои посланика на Държавата Израел в България Йорам Елрон с орден „Мадарски конник“ първа степен. Отличието е за особено големите заслуги на дипломата за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между двете страни.

Между народите на двете страни съществува истинско отношение на приятелство и разбирателство, основано на дълбоки културни и исторически връзки, на активно партньорство и взаимно доверие, каза Радев. По думите му неразрушима остава връзката, изкована с усилията на българската държава и общественост преди 80 години в най-мрачния период на Втората световна война, когато България не позволи голямата еврейска диаспора за бъде изпратена в лагерите на смъртта.

И в миналото, и сега българските евреи остават високо интегрирани във всички сфери на обществения живот в страната ни, посочи президентът и добави, че при визитите си в Държавата Израел се е убедил в същото по отношение на многобройната българска диаспора.

Румен Радев и Йорам Елрон
Георги Димитров


„В публикувана Ваша статия изразихте Вашите топли чувства към нашата страна така както Вие я видяхте по време на Вашия мандат. Това е една много лична изповед, но същевременно тя е вълнуващ силен призив за отстояване на историческата истина за драматичните събития в паметната 1943 г., когато нашият народ прояви смелост, хуманизъм и гражданска доблест“, каза държавният глава на посланика.

Напоследък се надигат гласове, които се стремят да ревизират този уникален акт, проявен от българския народ, измествайки фокуса върху други събития, за които българската държава и народ не са имали силите и възможността да се противопоставят, коментира Румен Радев. „В нас остава силно безпокойство, че тези опити генерират омраза, антисемитизъм, които никога не са имали здрава почва за развитие в България“, заяви той.

Президентът благодари, че посолството на Държавата Израел помогна значително в усилията за борба със съвременните форми на антисемитизъм и съхраняване на еврейското наследство, което допринесе за укрепването на позициите на България в международен план като надежден защитник на човешките права. 

Румен Радев и Йорам Елрон
Георги Димитров


Беше истинска привилегия да служа като посланик на Израел в България, заяви посланик Йорам Елрон. България успя и в моето, и в сърцата на семейството ми да бъде запечатана. Където и да отидем бяхме приветствани с отворени обятия и сърца, каза още той.

По думите не Йорам Елрон отношенията между двете страни са от специално естество, особено с приноса на България по време на Втората световна война. Евреите от цел свят са благодарни, че спаси цялото еврейско население. Чуваме гласове с определен наратив, но ние знаем историческата истина, добави посланикът.

Двустранното сътрудничество между двете страни е изключително успешно, посочи Йорам Елрон. Около 300 000 израелски туристи пристигат в България ежегодно и се възхищават на красотата на страната, каза още той.

Николай Трифонов/БТА