Държавният глава Румен Радев проведе консултации с представителите на парламентарната група на „Продължаваме промяната”.

За тях дойдоха съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, председателят на ПГ "ПП" Андрей Гюров, Калина Константинова, Никола Минчев. 



"Българите ви отредиха отговорна роля в 48-ото Народно събрание и важно място в политическия дневен ред, но отново избирателите не заложиха само на една политическа сила и това е явен знак към всички политически партии, че е нужен диалог и усилия за намиране на ефективни решения, а не само предизборни обещания и зацикляне в поредните избори" - така президентът се обърна към ПП в началото на разговорите.

„Напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни и безпринципни договорки. Но в същото време ще държа да има конструктивен, открит, ефективен диалог. Ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство”, добави той.

Държавният глава отбеляза, че Народното събрание има и други важни задачи - трябва да вземе редица отлагани от няколко парламента решения, които българските граждани очакват и в тази връзка очаква да чуе позицията на ПП как виждат приоритетите в работата на парламента, за попълване на конституционно установени органи, които работят с изтекъл мандат, а други са в непълен състав, както и какви мерки предвиждат за подпомагане на българските граждани, отношението им към Плана за възстановяване и устойчивост и към бюджета.

Той призова и от ПП да споделят и какви мерки трябва да се предприемат за повишаване на отбранителния ни капацитет и ускоряване на модернизацията на армията, дали биха подкрепили и внесената от служебното правителство програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната.

Румен Радев и ПП
БГНЕС


Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори, че ще бъдат водени изцяло от два принципа във взимането на решения оттук нататък. 

"Първият е да можем да решим максимално голям брой реални проблеми на българския народ и там сме заявили 16 политики в четири сфери - удължаване подпомагането на българските семейства. Виждаме като огромна важност вдигането на минималната работна заплата, защото това са семействата в България, които са най уязвими от инфлацията. Продължаваме с политиката за подпомагане на пенсионерите, данъчни облекчения за младите семейства, имаме и доста сериозна програма за бизнеса", посочи Петков.

Той заяви, че ПП ще направят всичко, което зависи от тях, за да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост, ще продължат и за изготвянето на антикорупционен закон и съдебна реформа. 

"Вторият принцип, който ще спазваме, е принципът на спазването на обещанията. Българският народ трябва да очаква от всички политици обещанията им да не се обръщат след избори, ето защо за първия мандат ние заявяваме нашата готовност да говорим с мандатоносителя за тези 16 политики, но да не подкрепим техния първи мандат, защото това би било измятане от обещанията, които дадохме на над половин милион българи", каза още Петков.

Румен Радев и ПП
БГНЕС

От своя страна Асен Василев подчерта, че предишната коалиция е била изключително трудно сглобена.

"Имахме ковид криза, започна и увеличение на тока и газа, започна войната и този кабинет успя да управлява България в трудна ситуация и да постигне икономически резултати – едни от най добрите в ЕС", посочи Василев.

"Икономическият ръст м.г. е 7,6%, а тази година е 5% за първото полугодие. Това се дължи на факта, че нашите бизнеси успяха да се справят добре, че подкрепата към тях от гледна точка на електроенергията и антиковид мерките успяха да помогнат на българския бизнес да не загуби работни места и конкурентноспособност, даже да я увеличи в една много тежка ситуация", допълни той.

По думите му, обаче, е започнал реванш на статуквото, "срещу което не само съдебната система, но и службите за сигурност не противодействаха адекватно".

"Така че в някой момент ако се стигне до там ПП да има втори мандат и да го реализира, въпреки че според нас гражданите са ни отредили ролята на опозиция и са дали отговорността на ГЕРБ, ще трябва да се направят редица реформи, не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната, за да може тя адекватно да противодейства на всички опити за дестабилизация на правителството и да подаде информация към съдебната власт при всички случаи на корупция", каза още Асен Василев. 

Пред Радев от ПП посочиха, че очакват от ГЕРБ да успее да направи това, което те направили при предишния вот. „Отне много време и разговори за политики. Не става с лозунги и медийни изяви, а с много разговори и събиране на консенсус”, каза Петков. А Василев допълни, че не става и с „контактьори”, тъй като такава позиция не съществувала в българския политически живот.

След срещата при президента пред медиите от ПП заявиха, че ще бъдат най-предвидимата опозиция зад мандатоносителя ГЕРБ.

"Те ще имат лукса да знаят по кои политики ще подкрепим едно правителство и по кои политики няма", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. 

Той подчерта, че техните предизборни обещания ще бъдат спазени. "Българските граждани трябва да свикнат, че партиите трябва да си изпълняват обещанията. Ето защо ние категорично няма да подкрепим първия мандат", допълни Петков. 

Консултации Продължаваме Промяната
Георги Димитров


Консултации Продължаваме Промяната
Георги Димитров

Първите консултации вече бяха проведени с представителите на първата по численост ПГ – тази на ГЕРБ-СДС. В неделя, обаче, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че формулата е една и правителство ще има единствено, ако се проведат разговори в нова контактна група и решат приоритети. Борисов дори очерта хоризонт за правителство – до месец май.

След края на разговорите с всички политически сили в 48-ото Народно събрания започва и процедурата около връчването на мандати.

По Конституция първият е за най-голямата партия ГЕРБ-СДС, вторият за „Продължаваме Промяната”, а третият по избор на президента.