Отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи и паметта на жертвите на Холокоста
Преживяла две национални катастрофи, България прави всичко възможно, за да избегне въвличането й в поредната война на Стария континент. Въпреки натиска на нацистка Германия върху българските институции, нашият народ отхвърля антисемитизма и сам, разпокъсван и преследван, търси пътя към диалога, към мирната ревизия на несправедливия Ньойски диктат.

Това каза президентът Румен Радев при откриването на изложба в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, която представя документални свидетелства за живота на евреите по българските земи, в т.ч. и по време на Втората световна война. 

 България се гордее, че не допусна депортацията на нито един български евреин

По думите му, изолирана и заплашена от окупация, България е била принудена да се включи към Тристранния пакт. 

Загубеният неутралитет доведе до приемането на антиеврейско законодателство, но това не промени отношението на нашия народ към приятелите, съседите, съучениците и колегите евреи, каза Радев. 

Държавният глава заяви, че българите не са изневерили на толерантността и съпричастността към страдащите.

„В дни на върховно изпитание българската държава и народ издържаха тест с огромна историческа стойност, като не позволиха нито един български евреин да загине в лагерите на смъртта или да бъде убит в България“, каза Радев.

Гешев на среща с ръководството на Съюза на българските емигранти в Израел

Той добави, че спасяването на българските евреи продължава и днес да е пример за силата на обществената и политическа енергия, посветена на една справедлива кауза. 

Румен Радев добави, че 80 години след събитията, безпрецедентният акт на спасяването на българските евреи остава „нашата здрава морална основа в борбата с омразата, ксенофобията и съвременните прояви на антисемитизъм“.
БТА