Янев си обеща да възстанови парламентарната група на РЗС
Янев си обеща да възстанови парламентарната група на РЗС / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Янев си обеща да възстанови парламентарната група на РЗС
31603
Янев си обеща да възстанови парламентарната група на РЗС
  • Янев си обеща да възстанови парламентарната група на РЗС

Да бъде възстановена парламентарната група на РЗС - такава заявка за следващия парламентарен сезон направи лидерът на формацията Яне Янев. По думите му осемте независими депутати на партията ще се  възползват от пропуск в правилника на Народното събрание, който не забранявал независими народни представители да възстановят парламентарна група. Последните поправки  в правилника за работа на парламента ограничиха "политическото номадство" и забраниха влизането и излизането на депутати от една парламентарна група в друга, както и създаването на нова такава. В края на миналата година групата на РЗС в парламента се разпадна, след като депутатите Димитър Чукарски и Марио Тагариснки я напуснаха и станаха независими. Янев Янев обяви, че през есента във възстановената им парламентарна група щели влязат между 11 и 15 депутати от всички партии в парламента, с изключение на представители от БСП и ДПС.

„Предприели сме необходимите действия, уведомил съм председателя на парламента госпожа Цачева преди повече от десет дни, че съгласно член 17 от правилника ние можем да възстановим парламентарната група. Ние не правим сливане на две парламентарни групи или нова парламентарна група от независими народни представители. Обясних й внимателно този юридически казус и от нейна страна нямаше възражения освен ако не й повлияят други странични фактори. Имаме критерии, те (депутатите във възстановената парламентарна група на РЗС - бел. ред.) не могат да бъдат от БСП и ДПС и не могат да бъдат политически ренегати, които са напуснали парламентарната група", обясни Яне Янев.

„Ние ще се възползваме от основния принцип в правото - че това, което не е забранено, е разрешено. Да, депутат от ГЕРБ не може да отиде в РЗС. Депутат от „Атака" не може да отиде в РЗС, но депутат от ГЕРБ може да стане независим, депутат от „Атака" може да стане независим и като такива да влязат в парламентарната група на РЗС. Всъщност милиционерите това не са се сетили да забранят в правилника и ние ще се възползваме от техния пропуск. Групата ще бъде между 11 и 15 човека. Броят им ще нараства, това ще бъде само началото", каза Емил Василев от РЗС.