Първанов: Необходимо е продължаване на реформите след присъединяването към ЕС
Първанов: Необходимо е продължаване на реформите след присъединяването към ЕС / netinfo
Президентът Георги Първанов каза в обръщението си при откриването на тържественото заседание на парламента, посветено на приемането на България в ЕС, че е необходимо безусловно продължаване на реформите, особено в съдебната сфера за постигане на видими и необратими резултати в борбата с престъпността и корупцията.

Държавният глава изтъкна необходимостта от прозрачно и ефективно усвояване на средствата от еврофондовете и премахване на последните бариери пред сънародниците ни в Европа. Той подчерта и значимостта на достигането на средното равнище на партньорите ни от петото разширяване на ЕС в икономическата и в социалната сфера.

Първи януари 2007 г. е само стъпка, само един епизод в продължителния процес на евроинтеграцията ни, отбеляза президентът Първанов. По думите му отделно трябва да бъдат анализирани грешките и пропуските, допуснати в преговорния процес. Сега е важно да се направи анализ на онова, което е необходимо по изпълнението на договореностите и прилагането на хармонизираното законодателство, по усилията ни да бъдем пълноценен партньор, посочи държавният глава.

Той определи 1 януари 2007 г. като триумф на историческата справедливост. Корените и предпоставките на това събитие са във вековното развитие на българската духовност и държавност, посочи президентът.

От гледна точка на отношенията ни с външния свят, с Европа това е най-значимото събитие в новата история на България. Особено на фона на подписваните в предишните близо 130 години договори, в които България е била поставяна на колене, каза Георги Първанов.

Заслугата за успеха е на всички институции на България, изтъкна той, като подчерта приноса на предишните държавни глави, на гражданския сектор и консолидацията на цялото българско общество.

Нужен ни е сериозен политически дебат, доколко сме в състояние да дефинираме и да отстояваме националния интерес, без да го противопоставяме на съюзническия, и да поемаме солидарно общите тежести. Ние разчитаме на солидарността на нашите европейски партньори, солидарност, която вече е поставена на изпитание с оглед на усилията ни да постигнем справедливо решение и бърз изход на процеса срещу нашите сестри в Либия, каза Първанов.

Акцент в изказването му беше енергийната политика. България може и трябва да бъде активен участник в дебата по формирането на новата обща енергийна политика на ЕС. Не само и не толкова защото в енергийната сфера ние платихме най-високата цена на присъединяването ни към съюза. Закриването на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй" беше най-големият компромис на правителствата и на преговорните екипи. Обвързването на съдбата на част от ядрената ни енергетика с интеграционния процес, прибързаното затваряне на глава "Енергетика" с тежък за нас запис беше отстъпление от националния интерес, посочи държавният глава.

По думите на президента България трябва да влезе в европейския дебат със самочувствието на страна, която е фактор на енергийната сигурност на региона. Трябва да отстоим с разумни, прагматични експертни аргументи бъдещето на ядрената енергетика в общата европейска политика. Трябва да убедим и противниците и скептиците, че 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" не бива да са част от миналото, а да са част от общото европейско бъдеще и интерес, подчерта Първанов. Според президента това трябва да стане не със сепаративни, силови решения от наша страна, а като част от една обща европейска концепция и политика.

Трябва да се ускори строежът на АЕЦ "Белене", от чиято реализация са заинтересовани водещи страни от ЕС, каза държавният глава. Той открои и газопреносна мрежа на Балканите и крупни инфраструктурни проекти като "Бургас-Александруполис", които да превърнат България във възлов център за транзита на петрол и газ от Изтока към Европа.

Икономическата ситуация в страната също беше акцент в изказването на президента. Заедно с несъмнените позитиви пред икономиката на страната ни тя ще бъде поставена пред сериозни предизвикателства и проблеми, най-важният от които е ниската й конкурентоспособност, отбеляза Георги Първанов. Преодоляването на този проблем е свързано с промяна на структурата на икономиката ни и особено с увеличаването на дела на високотехнологичните производства в нея, посочи той.

Много има какво да се направи в социалната сфера, в повишаването на заетостта и постигането на европейски стандарти в здравеопазването, образованието и пенсионното осигуряване, каза президентът. Крайната цел и измерителят на нашата дейност са свързани с подобряването на живота на българските граждани. Присъединяването има своя смисъл в реформите, които ще доведат до решително подобряване качеството на живота на всеки. За да постигнем повече социална справедливост, отново ключът е конкурентоспособността. Не може да е справедливо едно общество, което не е конкурентоспособно, но и обратното важи, посочи президентът Георги Първанов.

Съюзът не е рог на изобилието, а система от строги правила, норми и изисквания. Сега повече от всякога ни е необходима еврореалистична позиция, смята държавният глава. Приемането ни в ЕС е преди всичко достъп до работната маса на една организация, но там не се получават подаръци, там се отстояват интереси на базата на общи принципи и ценности. Членството в ЕС не е самоцел, то ще има много по-голям смисъл, ако е елемент от интензивната модернизация на България. Президентът изрази увереност, че членството ще бъде катализатор на тази модернизация.

България доказа, че може, остава "да включим на една по-висока европейска скорост" всички - институциите, гражданите, обществото, изтъкна президентът Първанов.

В началото на изказването си държавният глава изрази признателност към българския народ, който, по думите му, превъзмогна ограниченията на непопулярните мерки и съхрани високо нивото на подкрепа на стремежа ни за членство в ЕС. През годините на прехода не е имало друга общонационална цел, която да е постигнала толкова силен и траен консенсус, отбеляза президентът и благодари и на всички партньори от ЕС, и поздрави съседска Румъния за членството.

Членството на България в ЕС без съмнение ще повиши политическата роля и тежест на страната ни в международните отношения, но това трябва да засили и отговорността ни при провеждане на общите моменти в европейската политика. Трябва да сме в състояние да дадем своята добавена стойност в сигурността на ЕС, посочи президентът.

Той подчерта и възможностите в духовната сфера, които ще получи България, присъединявайки се към ЕС. От нас зависи дали в тази повишена конкуренция ще съхраним и развием духовната си идентичност, обогатявайки образа на Европа. България влиза в ЕС с утвърдени през десетилетията, с най-добрите традиции на етно-религиозната толерантност, каза още държавният глава. Ние не само трябва да отхвърлим категорично опитите на наши съседи за прокарване на претенции, включително и чрез европейските институции, подчерта президентът.

Членството на България и Румъния в ЕС е важен политически знак за необратимата европейска перспектива на региона. България ще продължи да подкрепя съседите си морално, политически и експертно, посочи в изказването си президентът Георги Първанов.