Първанов и Иванов отбелязаха отпадането на визовия режим за македонците
Първанов и Иванов отбелязаха отпадането на визовия режим за македонците / снимка: Дарик-Кюстендил

Президентът на Република България Георги Първанов посрещна македонския си колега Георге Иванов на ГКПП Гюешево за церемония по влизане в сила на безвизовия режим за македонски граждани. Георге Иванов подпечата новия си паспорт, след което двамата президенти преминаха символично през бариерата на граничният пункт.

"Радвам се, че можем да ви посрещнем в този празничен ден на българска територия. Да ви поздравим с отпадането на визовите ограничения. От днес нататък граждани от двете страни на границата ще могат да преминават без проблеми и да общуват помежду си. По този начин ще се създадат условията за едно по-мощно икономическо сътрудничество и културни контакти", заяви президентът Георги Първанов. Държавният глава припомни, че точно преди 10 години отпаднаха визите за българите.

"Днес е голям ден за Македония, защото падна тази Шенгенска стена. Така се разрушават бариерите между хората. Комуникацията между младите хора ще помогне за това македонските граждани да почувстват европейския дух. Да се надяваме, че с падането на визите ще започне по-добър период за региона. Хората ще започнат да общуват, да разменят идеи, да се създават нови приятелства. Това е една позитивна енергия", каза президентът на Македония Георге Иванов.

Първанов и Иванов отбелязаха отпадането на визовия режим за македонците
netinfo

Други новини от Кюстендил