Пускат топлата вода на СУ
Пускат топлата вода на СУ / снимка: Sofia Photo Agency
Пускат топлата вода на СУ
32673
Пускат топлата вода на СУ
  • Пускат топлата вода на СУ

От утре пускат топлата вода в общежитията на Софийския университет. Това заяви пред Дарик ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев. Топлоподаването беше спряно заради задължения на Алма матер към Топлофикация. Те са в размер на 1,4 милиона лева, като само за общежитията сумата е 840 000 лева.

За разрешаване на проблема с топлата вода, от висшето училище  са се свързали с премиера Бойко Борисов, обясни Илчев:

„Аз съм благодарен, аз се свързах с премиера. Той е реагирал веднага и е помолил г-жа Фандъкова, с която винаги сме имали много добри отношения, така че г-жа Фандъкова ни позвъни и каза, че ще направят нужното. В началото на другата седмица ще седнем с нея, с изпълнителния директор на Топлофикация и приемаме един план за разсрочено плащане на нашите задължения".

По думите на Илчев изплащането ще бъде съобразено с възможностите на университета. През изминалите дни оттам вече са превели малка част от задълженията:

„Платили сме някъде към 120 хил. лв., което не е много. Това е малка част от задълженията. Това е някъде под 10 на сто от задълженията".

Ректорът допълни още, че изплащането на задълженията през лятото е било изключително трудно поради липсата на допълнителни средства, като например студентски такси: „Сега септември-октомври са два месеца, когато се получават малко по-добри приходи".