Протестът срещу управляващите, ден 74-ти
Протестът срещу управляващите, ден 74-ти / снимки: БГНЕС
Протестът срещу управляващите, ден 74-ти
66085
Протестът срещу управляващите, ден 74-ти
  • Протестът срещу управляващите, ден 74-ти

За 74-ва поредна вечер протестиращи срещу управлението на Пламен Орешарски блокираха пространството между Министерския съвет и Президентството. За кратко беше затворено движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков”.

Демонстрантите носеха трибагреници, надуваха свирки и вувузели. И днес обаче, както в последните дни, липсваха големите и цветни лозунги, които украсяваха площада в първите седмици след избухване на гражданското недоволство.

Издигнат беше един голям транспарант, на който бе изписано „Вън, вече не издържаме да ви издържаме” и „Държавата - мафия под прикритие”.

Още преди 20.00 ч. се хората се отправиха по обичайния си маршрут към сградата на Народното събрание. Протестиращите бяха посрещани от свещеник, който се представи като отец Георги. Той раздаваше запалени свещички и обясни, че те символизират любовта, свободата, мира.

Протестът срещу управляващите ден 74ти
netinfo

Преди да стигнат сградата на парламента, протестиращите се спряха до китайския ресторант срещу Руската църква, в който преди повече от седмица избухна газова бутилка.  Продължава и инициативата за събиране на пари за жената, която продаваше с намаление в магазина си на участници в протеста, но пострада при експлозията.

Пред парламента протестиращите освиркваха сградата и продължиха да скандират „Оставка”, развяваха знамена, биеха на барабани, свиреха на свирки. Полицаи следяха за спазване на обществения ред, движението на автомобили беше спряно.

И тази вечер протестиращи се опитаха да минат през полицейския кордон в посока храм-паметника „Александър Невски” покрай сградата на БАН, но бяха спрени. Вчера при подобен опит за движение един от участниците в проявата сподели, че полицаите го спрели с думите, че „им е забранено да пуснат хората оттам”.

Пред парламента продължава да е разпънат палатковия лагер на протестиращите. Там са и белият роял и черното пиано, които вече месец стоят до паметника на Цар Освободител.

Протестът срещу управляващите ден 74ти
netinfo

Протестите срещу кабинета „Орешарски” започнаха преди два месеца - на 14 юни, след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Гражданското недоволство не стихна дори след като решението беше отменено от Народното събрание.

Продължава да е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.