Протестиращи приканват с декларация за подкрепа на вота на недоверие
Протестиращи приканват с декларация за подкрепа на вота на недоверие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За 110-та поредна вечер протестиращи граждани се събраха пред президентството с искане за оставката на кабинета „Орешарски”.

Демонстрантите блокираха движението на пл. „Независимост”. Хората свиреха със свирки и удряха барабани, развяваха български знамена. Протестиращи издигнаха и плакат, на който се четеше: „Искаме нормална държава”.

Между участниците в протеста тази вечер, както и на преминаващите хора, се раздаваше декларация. В текста инициаторите призовавах „всеки български гражданин, който желае да подкрепи настоящата декларация, независимо от това в кое населено място на планетата Земя се намира, да го направи с вдигане на една от двете си ръце всяка вечер точно в 18.30 ч. българско време”. „Всички, които подкрепят декларацията, да заповядат и в сряда, четвъртък и петък от 8.00 до 15.30 ч. около сградата на Народното събрание, за да поискаме незабавната оставка на кабинета „Орешарски”. БСП незабавно да върне мандата на президента и същият да насрочи нови неманипулирани парламентарни избори през месец ноември 2013 г.”, приканваше още декларацията, подписана с обръщение към всички други политически лидери и партии от демократичното пространство да се присъединят към протестите пред парламента”, допълва „Фокус”.

Малко след 19.30 ч. хората се отправиха и на традиционнното си протестно шествие. Тази вечер те се отправиха първо към партийните централи на БСП и ДПС. Протестиращите се спряха за малко и пред двете сгради, като не спряха да скандират „Оставка” и „Червени боклуци”. Пред централата на ДПС на бул. „Александър Стамболийски” демонстрантите изпяха и националния химн.

След това шествието се насочи по бул. „Христо Ботев”, заради което движението беше спряно и няколко трамвая останаха блокирани. Протестиращите окупираха за кратко и кръстовището на Петте кьошета, което доведе до образуване на колони от изчакващи автомобили. После шествието се отправи към НДК, протестиращите спряха и пред сградата на бТВ. След това около 21.00 ч. голяма част от хората започнаха да се разотиват, което сложи край на проявата.

Полицията следи за спазване на обществения ред, екипи на МВР регулират и движението по участъка на пешеходното шествие.

Протестите срещу кабинета „Орешарски" започнаха преди повече от три месеца - на 14 юни, след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Гражданското недоволство не стихна дори след като решението беше отменено от Народното събрание.