Просия, дрога и проституция показа проверка в дома в Бургас
Просия, дрога и проституция показа проверка в дома в Бургас / netinfo

Има данни за това, че в дома „Коджакафалията” по-големите деца принуждават по-малките да просят за тяхна сметка, да разпространяват дрога и да ги склоняват към проституция. Това е установила общинската проверка в дома, предизвикана след скандала с рекламните клипове на филма „Баклава” със сцени, симулиращи секс между деца и малолетни, приемащи наркотици.

Във филма участват деца от интерната. В момента тече досъдебното производство срещу авторите и разпространителите на „Баклава”.

Вътрешното разследване е установило, че по време на снимките домът е бил на подчинение на Министерството на образованието и науката и е имал друго ръководство. Малка част от възпитателите по време на снимките са все още на работа там.

Основните изведени проблеми сред проверката са свързани не само със случая “Баклава”, но и други явления, които подронват и компрометират репутацията на социалния дом като институция, съобщават от общината. Той е в центъра на града, липсват ограничителен режим и възможност за диференцирана работа с децата от различните групи и възрасти. Липсва постоянно ръководство, поради текучеството на персонала и ниското заплащане на хората работещи с рисков контингент, сочи още проверката.

В момента тече процедура за обявяване на конкурс за нов директор на базата на проект за реформиране на дома. Назначена е денонощна охрана. Предприети са действия за оказване на психологическа помощ на децата. Предстоят срещи между институциите за ангажирането им с проблемите на деца с девиантно поведение.

Други новини от Бургас