Пропукани стени и паднали мазилки в училищата в Пловдив
Пропукани стени и паднали мазилки в училищата в Пловдив / снимка: DarikNews.bg, архив

Пропуквания, паднали мазилки и течове са сред най-често констатираните проблеми при проверките в пловдивските училища. Това каза пред Дарик Милена Шикова от  отдел Държавен здравен контрол на Регионалната здравна инспекция.

Тя даде като пример за това затворения за реконструкции блок в бившия техникум по електротехника и необходимостта от ремонт на козирката в детска градина „Люляк”, където има и течове.  63 детски градини и 73 учебни заведения са проверени в Пловдив и региона по време на съвместната проверка с ДНСК и пожарните служби извършена през февруари. Освен това здравните инспектори са открили и нередности в санитарно-хигиенните изисквания за физкултурните салони, боядисването на стени и коридори.

Над 50 са нередностите от страна на пожарната безопасност в учебните и детски заведения, съобщи инспектор Петър Тосков от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Най-често има пропуски в схемите за евакуация и липсата на работещи табла за евакуация. Срокът за изпълнение на дадените предписания е от 1 до 6 месеца, но за по-сериозни мероприятия, свързани с изпълнението на строително-технически изисквания се стига и до срок между 1 и 2 години. Санкциите след това са от 200 до 2000 лева в зависимост от нарушенията.

Същевременно се отбелязва и липса на достатъчно инициативи, които да гарантират адекватната реакция на децата при бедствия и аварии, извън часовете заложени в учебните планове.

Новини от Пловдив