Промените в Конституцията влизат в пленарна зала
Промените в Конституцията влизат в пленарна зала / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Конституционните промени в частта за съдебната власт влизат в пленарна зала. Това предвижда седмичната програма на депутатите, която предстои да се гласува в началото на днешното заседание.

Народното събрание трябва да разгледа промените в Конституцията в частта за съдебната власт на първо четене. Това е новият консенсусен проект за конституционни промени. Той стана факт след многобройни срещи по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов и партийните лидери, като под него се подписаха 180 народни представители, припомня Фокус.

Новият проект за промяна в Конституцията ще има четири точки, освен трите консенсусни - разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота и засилване ролята на съдебния инспекторат. Проектът съдържа и четвърта точка -ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет.

Преди да бъде постигнато съгласие, съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев обяви пред медиите, че новият конституционен проект представлява „исторически компромис".

Към момента подкрепа за конституционния проект са заявили от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ. Председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов преди седмица заяви, че няма да подкрепят новият законопроект на първо четене, но преди дни лидерът на партията Георги Първанов коментира, че ако между първо и второ четене се промени квотното разпределение в прокурорската колегия, са склонни да гласуват „за" в пленарна зала.