Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия директор на НРС Кирчо Киров
Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия директор на НРС Кирчо Киров / снимка: sxc.hu
Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия директор на НРС Кирчо Киров
65206
Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия директор на НРС Кирчо Киров
  • Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия директор на НРС Кирчо Киров

Военната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба генерал Кирчо Киров.

Той е обвинен за присвояването на близо 5 милиона лева. Парите са били отнети чрез фалшиви документи и са били предназначени за нуждите на службата.

Инкриминираният период е от 2007 до 2011 година, а присвоените пари са били в левове, евро и долари.

Въпреки механизмите за вътрешен контрол Киров все пак е могъл да присвои парите, каза говорителят на Военната прокуратура Елин Алексов.

„Поверените средства са отивали не по направлението, за което е трябвало да бъдат похарчени. А направлението, за което трябва да бъдат похарчени средствата, е свързано с националната сигурност. Несъвършенства във вътрешния механизъм за контрол, заобикаляне на този механизъм за контрол, защото никой не може да ти каже: „Ти защо не си проверяваш по твоята наредба?", или забравяне на този механизъм за контрол да бъде задействан в определени периоди от време, е довело до тази линия - 5-годишно присвояване, парите ги няма", обясни Алексов.

Разследвани са били и други служители на службата, но в крайна сметка Кирчо Киров излязъл единственият виновен за присвояването. Самият той обяснил пред прокурорите, че е политическа жертва.

Макар че Киров е началник на разузнаването от 2003 година, обвинението не е събрало данни за престъпление по време на неговите първи години като шеф. От прокуратурата се похвалиха, че по делото са събрани над 30 тома доказателства.