Прокуратурата се заема със скандалното видео с бургаски сираци
Прокуратурата се заема със скандалното видео с бургаски сираци / netinfo
Случаят със скандалното видео с участието на бургаските сираци ще бъде приоритетен, съобщи за Дарик прокурор Андрей Червеняков – говорител на Районна прокуратура-Бургас. Става дума за трите видеоклипа със сцени с насилие, в които участват деца от социални домове в града. Клиповете са в интернет и са реклама на новия български филм „Баклава”.

Сигнал до прокуратурата днес до обед не е бил подаден. Прокурор Червеняков уточни, че е предвиждал на базата на публикациите в пресата тя да се самосезира. След разговор с началника на СП Бургас Вълчо Вълчев е станало ясно, че от институцията изпращат по куриер документа. Самият Червеняков обясни, че в този случай няма да се наложи самосезиране и след като сигналът бъде входиран, ще бъде разпоредена незабавна проверка с оглед установяване евентуално на данни за престъпление от общ характер във връзка със клиповете към филма. На тях се виждат кадри с еротични целувки между деца, секс и изнасилвания.

„Ще действаме светкавично”, каза прокурор Червеняков, но не се ангажира с конкретни срокове за приключване на проверката. Предстои да бъде изискан филмът, да се констатират участващите лица и съставителите на клиповете.

Междувременно стана ясно, че кметът на Бургас Димитър Николов е поискал обяснения по този скандален случай от институциите, защитаващи правата на детето и конкретните засегнати лица. Утре предстои среща на Николов с директорите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за закрила на детето, на домовете „Ронкали” и "Ал. Г. Коджакафалията" и психоложката на интерната.

Други новини от Бургас