Прокуратурата повдигна обвинение и на финансов контрольор в Агенцията по вписванията
Прокуратурата повдигна обвинение и на финансов контрольор в Агенцията по вписванията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата повдигна обвинения на финансовия контрольор в Агенцията по вписванията Тотка Стоилова. Те са за безстопанственост.

Миналата седмица бяха повдигнати обвинения и на бившата шефка на агенцията Виолета Николова, за която стана ясно, че си е давала солидни бонуси. Според прокуратурата тя е присвоила незаконно пари от държавния бюджет на стойност 53 хиляди лева, а Тотка Стоилова не е упражнявала никакъв контрол върху действията на Николова и така не е вършила задълженията си. Стоилова е трябвало да провери как са били разписвани бонусите и да прецени дали това е ставало удачно или не, което тя не е направила.

Мярката за неотклонение на обвиняемата е „подписка".

В края на миналата седмица прокуратурата повдигна обвинение на Виолета Николова, бивш директор на Агенцията по вписванията. Обвинението е за длъжностно присвояване в размер на 53 000 лева. Според него Николова в периода 19 юли - 19 декември 2011 г. като изпълнителен директор на Агенция по вписванията, при условията на продължавано престъпление е присвоила пари от държавния бюджет 53 000 лв. За улесняване на присвояването Николова е извършила престъпление по служба.

С цел да набави за себе си, за Галена Славова, за Олга Стоянова и за Венелин Иванов облага - пари на обща стойност 53 000 лева, тя е превишила властта си и е нарушила конкретни свои служебни задължения.