Прокуратурата поиска 8 години затвор за Орлин Тодоров
Прокуратурата поиска 8 години затвор за Орлин Тодоров / снимка: DarikNews.bg, архив

Осем години затвор за бившия шеф на Териториалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров поиска прокуратурата.

Тодоров е обвинен за разгласяване на служебна информация по досъдебни производства, в злоупотреба със служебно положение и склоняване на длъжностни лица да нарушат служебните си задължения при разследвания и наказателни производства.

Пледоарията на ловешкия обвинител Валентин Вълков продължи повече от 2 часа и половина. Прокурорът посочи, че при работата си по обвинението се е сблъскал с фрапиращи нарушения и то на един човек, упълномощен да защитава интересите на хората по отношение на организираните престъпни групи.

От юни 2008 година до 17 февруари 2011 година, според Вълков, са констатирани 10 случая, както и два опита за злоупотреби на Орлин Тодоров. Използвайки служебното си положение, той успял да избегне два акта на Комисията за защита на потребителите и да намали наказателно постановление на Районната служба по пожарна безопасност и спасяване на населението.

Тодоров изнесъл информация по общо шест досъдебни производства и контактувал с лица от криминалния контингент, твърди прокурор Вълков. Поисканото наказание не е най-тежкото за посочените провинения на Тодоров. Следобед делото продължава с пледоария на защитата на подсъдимия.