Прокуратурата определи аварията в „Ораново” като непредвидима
Прокуратурата определи аварията в „Ораново” като непредвидима / снимка: БГНЕС, архив

Няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд при трагедията в рудник „Ораново” от юли т.г., при която загинаха четирима миньори. Това сочи публикуваният експертен доклад от специалисти, изготвен по поръчка на Окръжна прокуратура.

На 16 юли 2013 г. кално свлачище уби четирима миньори в „Ораново”. Две от телата бяха извадени още същия ден. За издирването на останалите двама бе предприета специализирана спасителна акция, при която бе прокопана и обходна галерия. Двамата изчезнали миньори бяха открити мъртви на 2 август. На 2 октомври стана известно, че непроучен разлом е причина за трагедията в „Ораново”.

Поради засиления обществен и медиен интерес, Окръжна прокуратура-Благоевград публикува пълния текст на заключението на вещите лица по назначената по делото за Мина „Ораново” разширена комплексна техническа експертиза. Прокуратурата няма да коментира заключението преди приключване на разследването, но ще обсъди всички обосновани мнения, становища и предложения, които ще допринесат за пълно изясняване на обстоятелствата и причините за настъпване на трагичния инцидент, предмет на разследването, посочва БГНЕС.

Докладът е 56 страници, съпроводен със скици и обстоен анализ на тевтонската структура в района на рудника, начина на добив, детайлно описание на аварията, отговори на 18-те поставените въпроса, условията на труд, природните фактори и много други. Припомнена е и аналогичната авария от 4 октомври 2007 г., при която загинаха двама миньори.

Като цяло според доклада трагедията е нямало как да бъде предотвратена. Същото обяви екипът специалисти на 2 октомври, наети от концесионера Красимир Михайлов.

„По отношение на срутвания, свличания и изтичане на въглища в подземните заработки в нормативните документи, тези явления са третирани предимно от гледна точка на технологията на добив. Тези опасности не са детайлно проучени, включително не е достатъчно изяснена връзката между отделните елементи на технологията и условията, съчетанието на които може да доведе до реализация на този вид опасности. В показанията на всички работещи в участъка не се съдържа информация за появили се признаци за наближаваща опасност, изискващи действия от ръководния персонал”, пише в експертизата. Според него възникването на станалото явление има вероятностен характер, определящ се от съчетанието на различни по своята същност минно- геоложки условия и технологията на добив.

Изводът е, че няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд. По отношение на срутвания, свличания и изтичане на въглища в подземните изработки в нормативните документи тези явления са третирани предимно от гледна точка на технологията на добив.

В отговор на изпълнението на нормативните изисквания трябва да се отбележи, че действията на доброволните спасители от мина „Ораново” и на професионални минни спасители от „Въгледобив Бобов дол” ЕАД, за спасяване на затрупаните миньори са правилни и адекватни и проведени в съответствие с указанията, завършва експертизата.