Проф. Миланов: За лекарите не бива да се казва, че са недосегаеми
Проф. Миланов: За лекарите не бива да се казва, че са недосегаеми / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За лекарите не бива да се казва, че са недосегаеми. Ние сме пред очите на обществото, пред очите на пациентите и на медиите, пред очите на обществото, заяви пред БНТ председателят на Етичната комисия при Българския лекарски съюз проф. Милан Миланов.

Недосегаеми не сме в никакъв случай, допълни професорът. При случая с Диана (19-годишната родилка, която почина преди дни - бел.ред.), тя не е размотавана, тя е лекувана в четирите най-специализирани болници в София. Тя не е размотавана между четири болници, не мога да се съглася с тази теза, категоричен бе той. Проф. Миланов заяви, че за Диана е направено всичко възможно.

За случая с Надежда Узунова, която почина в понеделник в болница „Шейново”, все още не се знае цялата истина, тъй като не е излязла експертизата, посочи Миланов. „Това е една от най-добрите АГ-болници в България. Преди три месеца там се родиха моите внучета. Нали разбирате, че аз няма да ги пратя къде да е”, категоричен бе професорът.

Според него лошото е, че ако ти градиш една болницата 20-30 години, с една такава случка можеш да погребеш цялата болница. Ето това е най-голямата опасност, категоричен бе той. Защото ние лекарите в целия свят сме само носители на медицината, не сме медицината. Ако тези носители бъдат зачертани, знахарите ли ще лекуват, попита риторично проф. Миланов. Той каза, че очаква откровен разговор с колегите си от „Шейново”, за да стане ясно къде е проблемът. Защото, ако ме питате сериозно, аз бих казал, че това е системен проблем. Той посочи, че в правилата за практикуване на акушер-гинекологичната дейност, при 2 см разкритие не се приема в болница за раждане, а когато също при два пръста разкритие по-късно, но с контракции, жената е отказала да бъде приета. Лекарска грешка е медицински термин и никой друг, освен лекар не може да я установи, защото това е изключително специализирано занимание, категоричен бе той.

За предложението на здравния министър Стефан Константинов за увеличение на глобите проф. Миланов каза, че това е било постановка. „Сутринта един вестник го е питал какво му е мнението и той е казал какво от това. Ей така ще му отговоря на господин Константинов. Защото той днес е министър, само че не знае, че днес си министър, утре не си”. Какво направихме като увеличихме глобите за нарушения по пътищата, нима намаляха, попита той. Нима оправихме пътищата, зададе риторичен въпрос професорът.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов се включи по телефона, за да отговори. Това, което аз казах, че искам в десетки пъти да се увеличат глобите на болници, които не спазват правата на пациентите, не говоря за лекарска грешка. Това, че се увеличават глобите за движение по пътищата, намали статистиката на пътни произшествия, посочи министърът.

Аз това ще го предложа, мисля, че трябва да има някаква финансова заплаха върху болниците, категоричен бе министърът. Този случай с родилката не трябва да се покрива, подчерта Константинов. Конкретният случай се разисква непрекъснато и истината ще излезе наяве, което обаче не трябва да руши доверието между лекар и пациент. Според Константинов вината винаги е конкретна, вината винаги е персонална. Очаквам финалния резултат от експертизата, обяви министърът. Той не потвърди информацията дали е интубирана жената по погрешка. Той чака отговор на въпросите защо е била интубирана, което сочи, че явно състоянието й е било тежко и защо е било тежко.