Проф. Близнашки очерта основните приоритети пред служебния кабинет
Проф. Близнашки очерта основните приоритети пред служебния кабинет / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Произведените на 25 май избори за Европейски парламент потвърдиха несъответствието на силите в Народното събрание и обществените настроения. Политическите партии постигнаха споразумение за предсрочни парламентарни избори на 5 октомври, а парламентарната криза прерасна в правителствена, каза в Гербовата зала на Президентството Георги Близнашки, предложен от президента Росен Плевнелиев за премиер на служебния кабинет.

Във време на остро политическо противопоставяне ние ще работим за повече стабилност, диалог и прозрачност в управлението, каза Близнашки. Това изисква повече от всякога да се придържаме към Конституцията и законите на страната, подчерта той. Близнашки добави, че в условията на политическа криза, Конституцията трябва да бъде отправната точка за възстановяване на обществения морал и за изграждане наново на доверието на гражданите към държавните институции. Георги Близнашки посочи, че основен негов дълг като министър-председател на служебното правителство ще бъде стриктното придържане към буквата и духа на основния закон.

Няма съмнение, че правителството трябва да осигури най-вече добра администрация, отзивчива към нуждите на обществото и на отделните граждани, каза Близнашки. Сред приоритетите на служебния кабинет той посочи внасянето на стабилност, подобряването на образа на България в ЕС и в НАТО, както и да продължаването на работата по ключови реформи.

Независимо от крайно ограничените ресурси, с които ще разполага правителството след отказа за актуализация на бюджета от страна на парламентарно представените политически сили, ние няма да останем слепи и глухи към болките и тревогите на нашите сънародници, пострадали от природните бедствия и ще направим всичко възможно да им помогнем, заяви Близнашки. Той призова всички да проявим национална солидарност към пострадалите.

Организирането на свободни и честни избори може и трябва да стане открито и прозрачно, каза Георги Близнашки. Той заяви, че служебното правителство ще работи за свободни и честни избори и ще се противопостави на всякакви опити за опорочаване на народния вот. В продължение на 405 дни българските граждани демонстрираха своята твърда воля и последователна решимост да отстояват човешкото си достойнство и демократичните си убеждения в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната, каза Близнашки. По думите му хората са отстояли правото си да бъдат източник на властта в държавата и неин морален съдник.

Предвид предстоящите парламентарни избори, Близнашки добави, че властта се връща при своя суверен и призова като отговорни граждани да докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние сам да решава своята съдба. По думите на Близнашки единствено чрез широка обществена мобилизация и висока гражданска активност ще има легитимен резултат от изборите, който ще се приема от всички. Страната се нуждае от силно и отговорно правителство, което се опира на ясно и несъмнено изразено мнозинство в парламента, за да продължи с очакваните от обществото реформи, добави Близнашки.

Снощи бяха премахнати и загражданията пред Народното събрание и така управляващите се вслушаха в нашата заявка, отбеляза също Георги Близнашки.

Източник: БТА