/ ThinkStock/Getty Images
Минималната заплата става 560 лева от догодина
Хората в пенсионна възраст няма да работят в държавната администрация, освен в сферата на отбраната или МВР. Това предвижда проектът за бюджет на държавата за следващата година.

Догодина бюджетът за здраве ще се увеличи с около 490 млн. лева

Заплатите в държавния сектор ще бъдат повишени с 10 процента, а възнагражденията на учителите - с 20%. Повишението на заплатите ще струва 1 милиард лева.

Средно с 10 на сто ще се повишат възнагражденията на непедагогически персонал в училищата и детските градини. За първи път се предвижда дейности като спорт, обучение по езици в училищата , които досега се плащаха от родителите, да се поемат от държавата като разход.

Отпускат 150 млн. лева за хората с увреждания

Няма да се плащат такси в университетите за специалностите, за които има недостиг на пазара на труда. Допълнително ще бъдат отпуснати 150 милиона лева за децата с увреждания.

За първи път от 2019 година ще се предоставя пенсия на деца с починал родител в размер на 115 лева, за което са заделени 7 милиона лева. Предлага се максималният осигурителен доход да се повиши от 2600 на 3 хиляди лева.

Отпускат 150 млн. лв. за ремонт на 480 км от пътната мрежа

Минималната работна заплата от следващата година скача от 510 на 560 лева. От средата на годината пенсиите ще скочат с 5,7 процента, а таванът на пенсиите ще се увеличи от 900 на 1200 лева.

От 2019-та пенсионната възраст ще се повиши с 2 месеца за жените и с един месец за мъжете. Хората в пенсионна възраст няма да могат да заемат позиция в държавната администрация освен в сферата на отбраната или МВР.

Във финансовия план се предвижда възможност държавата да изтегли заем, но с условието да го изплати в текущата бюджетна година и това не доведе до нарастване на държавния дълг, чийто максимален размер, заложен в проектобюджета е 22 милиарда и 200 милиона лева.