Причините за смъртта на родилката от Шейново - ясни след седмица
Причините за смъртта на родилката от Шейново - ясни след седмица / Sofia Photo Agency, архив

Здравната система е прекалено комерсиална - в момента, в който нещо е обвързано с плащания, то става доминиращо. Това заяви в интервю за bTV здравният министър Стефан Константинов, който коментира темата за лекарските грешки и по-конкретно последния случай на починала родилка в "Шейново".

Министърът обяви, че окончателните данни за причините за смъртта на 35-годишната Надежда Узунова ще бъдат предадени от Съдебна медицина след седмица.

„Още няма нищо черно на бяло. Имам предварителна информация, но не искам да рискувам да я коментирам", посочи Константинов.

Относно недостатъците на системата и индивидуалните грешки здравният министър коментира: „Ясно е, че системата стимулира порочни практики. Затова понякога реформите срещат яростна съпротива - защото статуквото почва да се харесва на някои хора. Става въпрос за клиничните пътеки, регламентираните и нерегламентираните плащания... Но когато има такива трагични случаи, трябва да посочим първо организационния проблем, а след това да търсим индивидуална вина".

Той за пореден път посочи, че на починалата Надежда не са били искани пари или избор на екип. Тя е отишла с контракции и не е била оставена в болницата, което е грешката в случая.

„Несериозно е да се твърди, че не е искала да остане. А болниците не могат да отказват приемане с мотива, че няма да получат пари. Плаща се всяко раждане на болниците и те не трябва да изпадат дотам, че да броят минутите преди раждането, за да приемат една родилка", категоричен бе Константинов.

Според него нещата все пак вървят в положителна насока по отношение на реакцията на властите при подобни случаи на лекарска небрежност. Министърът подчерта, че назначените проверки и мерките се случват вече много по-бързо, отколкото преди три години и сега обществото е много по-информирано.

„Системата е ултра тромава - 12 години е развивана така, че пазарната икономика и конкуренцията е водеща. Но трябва да се спазва етика, правила. Хората трябва да знаят, че всеки ден лекарите спасяват родилки в много тежко състояние - буквално ги връщат от другия свят. Затова не трябва да се слага петно на всички доктори", допълва Стефан Константинов. Той бе категоричен, че очаква от новия директор на Шейново да разграничи интересите на хората от финансовите интереси на болницата.

Относно клиничните пътеки министърът на здравеопазването каза, че трябва постепенно да им се намалява ролята като източник на приходи за болниците. „Идеята беше те да отпаднат от догодина, но засега това няма да се случи", добави министърът.

Той допълни, че клиничните пътеки трябва да станат препоръчителни алгоритми на поведение на здравните заведения, а не да ръководят всяка тяхна стъпка.

Министър Стефан Константинов каза още, че засега глобите за лекарска грешка се плащат се от цялата болница, защото става въпрос за колективна работа - един приема пациента, друг го лекува, трети го изписва.

„Проблемът е, че глобите са прекалено малки. Както е сега 1500 лева - те ще ги избият за няколко часа, но ако е 95 хиляди лева - доста ще се замислят", поясни Константинов.