Прибраха в ареста 20 души след операция „Глас”, точили ДДС
Прибраха в ареста 20 души след операция „Глас”, точили ДДС / снимка: DarikNews.bg, Пловдив, архив

Престъпна група, източвала ДДС, задържаха при пловдивските антимафиоти. От януари 2009 г. до момента нанесените щети за държавата са в размер на около 2 млн. лева.

Специализирана операция „Глас” бе проведена от служители на ГДБОП и сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при Областната дирекция на МВР-Пловдив. Акцията бе под прякото ръководство на Окръжната прокуратура в града. Участвали са още служители от областните дирекции в Пазарджик, Стара Загора и Търговище, както и експерти от НАП-Пловдив.

До реализацията се стигнало след четиримесечно наблюдение на групата. В хода на операцията са разпитани над 50 свидетели. С полицейска мярка за 24 часа в следствения арест в Пловдив са задържани 20 души. На 13 от тях са били повдигнати обвинения за извършени престъпления и са задържани за 72 часа.

Разследващите са проверили 30 обекта - офиси, жилища и автомобили на задържаните. Иззети са счетоводни документи, компютърни конфигурации - съдържащи компютърни информационни данни, мобилни телефони, печати, външни памети, пари, касови апарати.

Открити са и цигари без бандерол, около 68 000 лева, както и нерегистрирано огнестрелно оръжие. Задържани са и четири луксозни автомобила - два „Мерцедес”-а, „Тойота Тундра” и „Ауди Х6”.

Други новини от Пловдив