Президентът си купил нива за над 45 000 лв. миналата година
Президентът си купил нива за над 45 000 лв. миналата година / снимкa: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов заедно със съпругата си Зорка Първанова си е купил нива в софийското село Иваняне за 45 238 лв. през 2007 г. Това става ясно от декларация на Сметната палата за имуществото на държавния глава, предаде БГНЕС. Новият вицепремиер Меглена Плугчиева е декларирала, че притежава къща и земя в София, купени през 1994 и 1995 година.

Съпругата на президента Зорка Първанова има влог от 35 000 лева, сочат още данните от декларацията. Държавният глава има кредит към банка на стойност 80 000 лева. Съпругата на зам.-финансовия министър Димитър Ивановски е получила 3 декара ливада в столицата като дарение през миналата година. Жената на Пламен Орешарски пък си е купила автомобил на старо за 7000 лева през 2007 г., става ясно от декларацията на финансовия министър.

Меглена Плугчиева е подала декларацията си на 21 май тази година, като се позовава на решението на Народното събрание от 24 април за избирането й на длъжност вицепремиер. Не така е постъпил обаче новият вътрешен министър Михаил Миков. Той е подал декларацията си на 30 май, но в качеството си на депутат от Парламентарната Група на „Коалиция за България”. В списъка на Сметната палата за Министерството на вътрешните работи е посочен Румен Петков.

Неговата декларация датира от 22 април 2008г., т.е. два дни преди да бъде освободен от министерския пост. Според документа Петков си купил гараж в София и парцел в Ихтиман през миналата година с пари от заплата и от заеми.

В декларацията на министъра на финансите Пламен Орешарски е отбелязана покупка на автомобил "Рено-Клио" на съпругата му за 7000 лв. Елка Орешарска има и договор за лизинг за покупка на лек автомобил на стойност 28 000 лв. Финансовият министър има банков влог в размер на 20 000 лв.