През следващата година ще има стратегия за висшето образование
През следващата година ще има стратегия за висшето образование / netinfo

През следващата година ще бъдат приети стратегии за висшето образование и за науката, изцяло нов закон за училищното образование, закон за студентското кредитиране и за първи път ще се проведе задължителна матура. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев. Той направи отчет за втората година от управлението си на този пост.

Даниел Вълчев започна отчета си пред журналистите с виц. Иначе вицепремиерът отчете, че през последната година е въведен единен норматив за издръжка на ученик – хиляда лева, което обаче не е достатъчно. И още : програма за диференцирано заплащане на учителите, която се очаква да заработи до няколко месеца и за която са заделени 15 милиона лева.

Министър Вълчев отбеляза и предвидените 22 милиона лева и половина за модернизация на материалната база – подмяна на чинове, на черни дъски с бели, както ново оборудване на кабинетите по физика, химия и биология, които в момента били с уреди от времето на Гей-Люсак.

Като положително Вълчев отчете още въвеждането на тестовете като форма на изпит за прием в елитните гимназии след 7-ми клас.