Премиерът призова Цветан Василев да се върне в България
Премиерът призова Цветан Василев да се върне в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев да се прибере в България и да даде обяснение за кризата около банката. За това призова служебният премиер Георги Близнашки, като подчерта, че „ние сме правова държава и смъртното наказание вече не отменено у нас".

Премиерът изрази притесненията си около случващото се около Корпоративна търговска банка, но увери, че като цяло банковата ни система е стабилна. По думите му, решавайки проблема с КТБ, ще бъде стабилизирана и цялата финансова система.

Без да даде подробности около срещата с главния прокурор Сотир Цацаров и управителя на БНБ Иван Искров за решаването на казуса с Корпоративна търговска банка, финансовият министър Румен Порожанов обясни доколко е осъществима идеята за частичен достъп до влоговете до 1000 лева. Подобно решение е в правомощията на Централната банка. "Те имат своите притеснения от гледна точка на юридическите аргументи, с които може да се вземе това решение, но аз лично се надявам те да преценят и да го вземат по най-добрия начин. Депозантите и вложителите, които имат средства до 1000 лева в КТБ, са над 180 000 души", каза Порожанов.

От своя страна премиерът бе категоричен, че банковата система у нас е стабилна. "Но ние трябва да се справим с казуса КТБ, който ако го изпуснем, ако излезе извън контрол, това може да има негативно отношение върху други банки в страната", коментира Близнашки.

Той призова мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев да се прибере в България, като подчерта, че поставеното условие - да не бъде задържан, зависи от вида на обвиненията му. "Смятам, че всички очакваме с нетърпение онова, което има да ни каже господин Василев по същество. И не само на нас, а и на онези граждани, които протестират, защото някои се опитват да пренасочат протеста в погрешна посока. Мисля, че те да се доверили на господин Василев и той им дължи обяснение за това, което се е случило с банката и неговата роля в този процес. В България както знаете е отменено смъртното наказание, ние сме цивилизована държава, в края на краищата пълноправен член на ЕС и тук нещата трябва да влязат в едно нормално русло", каза той.

Близнашки бе категоричен, че са нужни бързи стъпки за справянето с казуса с Корпоративна търговска банка, за да се успокои системата.