Прекратиха частично разследването срещу Николай Цонев
Прекратиха частично разследването срещу Николай Цонев / Sofia Photo Agency, архив
Прекратиха частично разследването срещу Николай Цонев
32142
Прекратиха частично разследването срещу Николай Цонев
  • Прекратиха частично разследването срещу Николай Цонев

Частично прекратено беше разследването срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Прекратява се обвинението за предлагане на подкуп, а остава това за даване на подкуп на следователя Петьо Петров, който води досъдебно производство срещу бившия военен министър за неизгодна сделка и ощетяване на държавата със 120 млн. лева.

До този момент обаче липсват доказателства тримата да са предлагали подкупа на следователя. Много по-вероятно е той сам да е поискал парите.

Прекратяването на разследването идва след поредица от провали на прокуратурата по случая с предлагането и даването на подкуп на следователя Петров. След като Попов, Сантиров и Цонев бяха задържани през април след шумен показен арест, месец по-късно бившият секретар на финансовото министерство беше пуснат под гаранция от съда. През юни на свобода излязоха и Николай Цонев, и Петър Сантиров. По време на заседанията на съда стана ясно, че съществува голяма вероятност прокуратурата да бърка в обвинението за предлагане на подкуп. Много по-вероятно е следователят сам да е поискал сумата от 20 хиляди евро, въпреки че разследващите усилено твърдяха, че подкупът е бил предложен на 18 март.

Адвокатът на бившия военен министър Васил Василев обясни подробностите около коригираното обвинение: „Прокуратурата твърдеше, че на 18 март Цонев е пратил Тенчо Попов и Сантиров да предлагат подкуп на следователя Петров. Установено е, че няма такива доказателства и съответно това обвинение се прекрати".

Ако адвокатите на тримата не обжалват частичното прекратяване, то обвинителният акт може да влезе скоро в съда. Така Сантиров ще бъде обвинен като помагач, а Попов и Цонев като извършители.