Предвиждат лавинообразно подаване на заявления за пенсиониране в МВР
Предвиждат лавинообразно подаване на заявления за пенсиониране в МВР / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Синдикати очакват лавинообразно подаване на заявления за пенсиониране в МВР
46859
Синдикати очакват лавинообразно подаване на заявления за пенсиониране в МВР
  • Синдикати очакват лавинообразно подаване на заявления за пенсиониране в МВР

Поне 7000 души от сектор "Сигурност" ще поискат да се пенсионират в най-скоро време, смятат от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Те предвиждат лавинообразно подаване на заявления за пенсиониране, ако предложението за увеличаване на осигурителния стаж с 2 години влезе в сила.

Председателят на федерацията Валентин Попов заяви, че до момента не са получили икономическо обяснение на въпроса защо е необходимо нарастването на осигурителния стаж да стане изведнъж, а не постепенно, както е било обсъждано по-рано.

Синдикалистите изтъкнаха, че неясната ситуация в сектора и липсата на социален диалог водят след себе си проблем, който никой не обсъжда, а именно демотивацията на служителите на реда.

От Синдикалната федерация на служителите в MВР обясниха, че не приемат липсата на социален диалог и настояват да бъде разработен алтернативен механизъм на Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като служителите на МВР са лишени от правото да бъдат представени в този съвет.

Валентин Попов заяви, че когато се обсъждат въпроси, свързани със сектора, преговорите трябва да се водят между Министерски съвет и синдикалните организации. Той напомни, че от федерацията все още нямат резултат от опитите си да се срещнат с финансовия министър Симеон Дянков.

По думите на Попов, неясната ситуация в сектор "Сигурност" е довела до многобройно подаване на заявленията за пенсиониране сред представителите на полицията, пожарната и затворите. На въпроси за евентуален протест, синдикатите заявиха, че са в готовност и предвиждат това да стане преди Нова година.