/ БГНЕС
Тази година предстои откриването на язовир "Пловдивци" край едноименното село в Рудозем. Това ще е първият нов язовир за питейни нужди от 30 години насам. Строителството е на 90% завършено, установи при проверка регионалният министър Николай Нанков.
 
В момента текат довършителни дейности по изместването на съществуващ път за достъп до земеделски и горски имоти извън санитарно-охранителната зона, както и завършване на галерията след шахтовия преливник.
 

БГНЕС


Язовирът е със завирен обем 2,45 млн. куб.м и е проектиран за водоснабдяване на градовете Рудозем и Мадан, като и на още над 30 населени места в Централните Родопи с приблизително 40 000 души население.
 
Стойността на строителните работи е 47.4 млн. лв. Язовирът е част от проекта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството със Световната банка "Проект за развитие на общинската инфраструктура" на стойност 170 млн. лв. По него се финансира и строителството на язовир "Луда Яна" край Панагюрище и ремонта на язовир "Студена" край Перник.
 

БГНЕС