Председателят на БСП да се избира пряко от партийните членове, предлага Първанов
Председателят на БСП да се избира пряко от партийните членове, предлага Първанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Председателят на БСП да се избира пряко от партийните членове. Тази идея е залегнала в предложенията на президент Георги Първанов (2002-2012 г.), който е и претендент за поста лидер на социалистите.

Ангажирането на членския състав с този особено важен въпрос ще мобилизира и мотивира за по-голяма активност мнозина. Освен това ще отпаднат всякакви съмнения за апаратни игри и лобистки договаряния, пише в предложенията на Първанов за организационни реформи в БСП. Според него партията ще спечели и от въвеждането на предварителен избор за президент, защото това ще създаде условие за реална конкуренция на идеи, политики и качества на най-силните личности от левицата и гражданското общество.

Нямам разумно обяснение защо в Устава така масово е въведен принципът на делегираното представителство в органите на БСП, коментира още Първанов. Той се противопоставя на това депутатите и бивши ръководители да са по право делегати на конгреса. Нямаме право да формираме практически двукамерен конгрес - едните по право, другите по избор. Създаването на „партийна аристокрация" е вредно и трябва да се преразгледа, смята още претендентът за лидерския пост.

За пореден път Първанов лансира идеята за правителство в сянка. Сред идеите за реформи е председателят на партията да представя годишен доклад за членската маса, състоянието на организационната дейност и кадровото развитие в партията.

Георги Първанов предлага още да се увеличи дела от партийната субсидия към организациите. Пълна прозрачност при харченето на партийни пари за PR и реклама, както и за социологически изследвания е сред другите идеи на предишния президент.

Освен това Първанов залага на развиване на банка за кадри и въвеждане на система за кариерно развитие.