Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов
Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов / БГНЕС
Цветан Цветанов се извини на ВМРО за „нарушената комуникация“ по темата
Предложението за акциз върху бездимните цигари: Не го оттеглят, само го анализират
98103
Предложението за акциз върху бездимните цигари: Не го оттеглят, само го анализират
  • Предложението за акциз върху бездимните цигари: Не го оттеглят, само го анализират
ГЕРБ и Обединените патриоти няма да оттеглят предложението за акциз върху бездимните цигари. Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че ще поиска да бъде оттеглено. Днес обаче управляващите в парламента останаха на старото си мнение.

Управляващите разделени относно акциза на бездимните цигари
 
"Стигнахме до решение, с което казваме, че няма да оттеглим законопроекта, който е внесен, но отчитаме нарушената комуникация по тази законодателна промяна, свързана с колегите от ВМРО. Затова искам да им се извиня за това, че имаше неразбиране или нарушена комуникация. Председателят на бюджетната комисия ще отложи днешното му гледане в бюджетна комисия, за да може до следващата седмица да се направят по-задълбочени анализи, за да използваме практиката, която е наложена в държавите от ЕС, където съотношението на акциза за нормална цигара е 100%, а за електронна - 70%", обясни Цветанов.

ГЕРБ дава заден ход за акциза на бездимните цигари
 
Волен Сидеров пък коментира: "Тук от седмици стоят палатки на майки на деца с увреждания, непрекъснато се говори за този проблем. Ето пари, които могат да дойдат от цигари и да отидат за хора с увреждания. Аз от една година лобирам за това в моя избирателен район Ямбол за построяването на нова болница. Цялата област там чака това вече повече от 20 години. Да, ама трябват едни 20 млн. Според финансовия министър от този акциз ще влязат 35-40 млн. годишно, а догодина може би два пъти повече. Защо тези пари да не отидат за точно такива нужди, част от тях, разбира се?!"