Предлагат пистата за Ф1 да бъде построена върху табаните на Кремиковци
Предлагат пистата за Ф1 да бъде построена върху табаните на Кремиковци / БГНЕС

Неправителствени организации предлагат проекта за писта за Формула 1 да бъде реализиран върху табаните на "Кремиковци", а не върху терена на бившето военно летище в Доброславци. Това посочи на пресконференция арх. Димитър Димитров от сдружение "Граждани за София".

Според Гражданска инициатива "Нов общ устройствен план", "Граждани за София", Екосдружение "Връбница-Надежда" и Група Граждански екологични организации табаните на спрелия работа металургичен комбинат, западно от открития рудник, с площ около 1 500 дка са с най-подходящи условия за изграждане на писти за Формула 1 и Мото Гранд При, пише БТА.

Според тях построяването на пистата върху табаните на "Кремиковци" ще привлече и средства за рекултивиране и на останалите близо 8 000 дка от комбината, върху които може да се изгради необходимия на София гробищен парк.

Върху 3 200 дка на Доброславското летище от организациите предлагат да се изгради върху 2 000 дка нов Студентски град, върху 600 дка - национален спортен комплекс, а върху останалата част - национален киноцентър.

Димитър Димитров отбеляза също необходимостта тези проекти да бъдат свързани със София чрез развитието на две продължения на втория метродиаметър.

От организациите посочиха, че идеята бившето летище в Доброславци да се превърне в писта за моторни спортове не е обсъждана с обществеността на София и не са предложени алтернативи. Според тях предлагането на този терен е в ущърб на гражданите на София.

Нас ни смущава, че се определя един терен безалтернативно, не се разглеждат различни терени и площадки, каза Снежинка Цветанова от Екосдружение "Връбница-Надежда". Не разбираме защо този район трябва да бъде обречен на шумова катастрофа като той е прекрасен за живеене със своите екологични параметри и може да се използва рационално за нещо друго в полза на София, посочи Цветанова.