Пребиха подп. Люцканов, съден за подкуп
Пребиха подп. Люцканов, съден за подкуп / Sofia Photo Agency

Подполковник Наско Люцканов, който командваше Втория български батальон в Ирак, е бил жестоко пребит в казанлъшкото бистро „Ани”. Той е бил нападнат от трима мъже. Според близки на пострадалия, които са били с него в заведението, единият от нападателите е кадрови военнослужещ, обучаван от самия Люцканов за мисия в чужбина, и свидетел по делото за подкуп от 400 лева, което се води срещу Люцканов.

Люцканов е получил черепно-мозъчна травма и комоцио. След консултация с неврохирург на подполковника е предложено да постъпи в казанлъшката болница, но той е подписал декларация, че отказва лечение и се е прибрал в дома си.

Тримата нападатели се нахвърлили с обиди срещу офицера и негова бивша колежка. Те са разпитани Районното управление в Казанлък.

Подполковникът в момента е безработен. Той води дела срещу Министерство на отбраната заради неправомерното му връщане от Ирак, увреждане на здравето и уронване на престижа му като офицер.

Наско Люцканов бе арестуван от Военна полиция на 28 септември 2006 г. с 400 лева в белязани банкноти, получени от кадрови военнослужещ от пета Шипченска бригада за уреждане на мисия в Афганистан. Според прокуратурата парите са взети на три пъти - през август 2006 година, на 21 септември 2006 година и седмица след това.

Преди седмица бе последното заседание във ВКС по случая "Люцканов", след като през юли тази година Военно-апелативният съд постанови условна присъда с петгодишен изпитателен срок. Окончателното решение се очаква до месец.