Правят наши бюра по труда в страни от ЕС
Правят наши бюра по труда в страни от ЕС / cнимкa: Sofia Photo Agency

Да бъдат изградени български трудови борси в Испания, Великобритания, Германия и Гърция, около това становище са се обединили от управляващата коалиция на разширеното си заседание в местността Катарино край Разлог, обяви социалният министър Емилия Масларова. Държавите са определени според броя на българите, заети в тези страни.

Да бъде увеличен двойно процентът от преизпълнението на излишъка в бюджета, който отива в Сребърния фонд, са решили още управляващите.

По време на разширеното заседание е било обсъдено да бъде направена втроа стъпка за индексиране на пенсиите, съобщи министър Масларова. „Ще направим всичко възможно от 1-ви октомври да преизчислим пенсиите, които са отпуснати на база осигурителен доход 2007 г. в същото време ще разглеждаме и възможността следващата стъпка да бъде увеличаване тежестта на всяка една година осигурителен стаж”, каза още тя.

От 1-ви юли тази година пенсиите ще бъдат увеличени с 10,35 % са решили още управляващите. „Коалицията твърдо е решила да увеличи вноските в Сребърния фонд. Нещо ново, по което имаме консенсус, е програмата в подкрепа на майчинството - ще включва възможност в тази програма да участват и родственици пенсионери, т.е. жени пенсионерки да гледат децата. Те ще получават определен процент от минималната работна заплата. Имаме пълен консенсус относно намаляване на социалното осигуряване от 18 на 12 месеца и ще го въведем още от 1-ви юли тази година.

Няма да се увеличава пенсионната възраст, но ще се увеличи тежестта на всяка година стаж над определената възраст от 3 на 5 на сто. По този начин ще бъде стимулирано по-дългото участие на хората в пазара на труда, обясни още Масларова. Решено е от 1-ви юли да бъде увеличена издръжката на домовете за деца, лишени от родителска грижа, а приемните семейства ще получават два пъти повече средства от досегашните, което прави 2,6 на сто от работната заплата.