Правителството решава за участието ни в борбата срещу пиратите
Правителството решава за участието ни в борбата срещу пиратите / снимка: БГНЕС
Правителството решава за участието ни в борбата срещу пиратите
19892
Правителството решава за участието ни в борбата срещу пиратите
  • Правителството решава за участието ни в борбата срещу пиратите

Правителството се очаква да вземе решение, с което България ще се включи в антипиратската операция на ЕС край бреговете на Сомалия. Предвижда се страната ни да изпрати за участие в операцията АТАЛАНТА двама военнослужещи.

Ако предложението бъде одобрено, България ще бъде шестата държава член на Общността, която има свои постоянни представители в операцията. До момента в нея участват Гърция, Франция, Испания, Германия и Италия. Предстои включването на кораби от още три държави и участие на други три с личен състав. Присъединяването на страната ни към операцията цели да се осигури по-сериозна защита за доставките на хуманитарна помощ и храни.

С промяна в четири акта на правителството се очаква да бъде дадено право на всички български военнослужещи на мисия зад граница да получават допълнително възнаграждение за специфични условия на труд. Редът, по който това ще става, ще се определя от министъра на отбраната. В момента от правото на допълнително заплащане се ползват само военнослужещите, участващи в операцията на НАТО в Средиземно море „Актив индевър".

Очаква се утре правителството да възложи на министъра на отбраната да сключи договори за покупка в полза на държавата и за нуждите на Министерството на отбраната 140 жилища в Бургас, Варна и Велико Търново. В апартаментите ще бъдат настанени военнослужещи от гарнизоните, които живеят на свободен наем.