Правим си прекомерно много изследвания, които облъчват
Правим си прекомерно много изследвания, които облъчват / снимка: sxc.hu
Правим си прекомерно много изследвания, които облъчват
81685
Правим си прекомерно много изследвания, които облъчват
  • Правим си прекомерно много изследвания, които облъчват

В областта на онкологията у нас се правят прекомерно много излишни изследвания. Лекарите трябва с възможно най-малко методи да докажат една болест, а не да претоварват пациента с допълнителни изследвания, които облъчват. Мнението е на един от най-добрите специалисти по лъчелечение в България, който завежда Клиниката по лъчелечение в столичната Онкологична болница, проф. Веселина Първанова.

Според нея, колкото и да настояват някои пациенти да им бъде направено допълнително изследване, лекарят е този, който трябва да ги убеди, че от такова няма смисъл.

Пред Дарик проф. Първанова посочи, че към днешна дата нивото на оборудване в болниците за лечение на ракови заболявания е сравнимо с европейското, а нивото на българската медицина надскача възможностите на българската икономика.

„Има една нетърпимост от страна на пациентите - всичко да се случва веднага и сега, особено по отношение на онкологичните заболявания. При профилактичните прегледи в други страни - всеки знае, че личният лекар записва ден, който може да е записан през декември, а прегледът да се осъществи през септември. Но това не пречи, нито променя хода на неговото здраве. С по-голямо спокойствие трябва да се подхожда", коментира специалистът.

Стандартите за диагностициране трябва да се знаят добре от българските лекари и да ги отстояват пред пациента, да не се правят излишни изследвания. В момента се правят прекомерно много излишни изследвания, допълни Първанова.