Втори оглед правят разследващите на мястото на убийството на Алексей Петров, съобщи БНТ. Той беше застрелян вчера в столичния квартал "Драгалевци", а жена беше ранена тежко. Стрелецът още се издирва. Специален щаб от представители на прокуратурата и службите ще търсят мотиви и версии за убийството.

Разследващите работят успоредно по установяване на извършителя и поръчителя, и върху търсенето на мотивите за това убийство.

Витоша място убийство Алексей Петров
Георги Димитров

Какви са версиите за показното убийство на Алексей Петров

Мотивите са важни, защото могат да насочат разследващите, както към поръчителите, така към евентуалния извършител. Мотивите са много важни за анализа на службите - важно е да съберат оперативна информация, защото могат да им подскажат къде да се очакват "вторични трусове" и да бъде намален рискът от следващи убийства или други действия.

Витоша място убийство Алексей Петров
Георги Димитров

Предполага се, че по пътеката, по която са тръгнали Алексей Петров и жената, която го е придружавала, часове по рано е тръгнал и извършителят на убийството. След това по пътеката са минали и туристи от Украйна, които са чули шума от убийството. Те вече са дали показания.

Директорът на „Пирогов“: Простреляната жена е в тежко състояние, но без опасност за живота

Маршрутът осигурява най-бързият достъп до Черни връх и се предполага, че извършителят се е оттеглил натам. От Черни връх има два варианта за изход от планината - към Перник и към Дупница, от където извършителят може да напусне страната през Сърбия или РСМ.

Витоша място убийство Алексей Петров
Георги Димитров

По маршрута няма камери за видеонаблюдение, за да бъде засечен и няма покритие на мобилни телефони, което също затруднява засичането по мобилни клетки на извършителя. От Черни връх има населени места, където може да го е чакала кола, за да се отдалечи от мястото на престъплението.

Неофициално се знае, че охраната на Алексей Петров е била на 50-70 метра от него, защото той е казал, че няма нужда да го придружава. Това не е характерно за Алексей Петров. Изключение е също, че се е движил в неброниран автомобил. Охраната не е имала възможност да реагира.

Витоша място убийство Алексей Петров
Георги Димитров

Витоша място убийство Алексей Петров
Георги Димитров

БНТ