Правец не иска Панкратий
Правец не иска Панкратий / netinfo

Във всеки манастир трябва да има оръжие, казва игуменът на Правешкия манастир архимандрит Йоан, който от осем години работи там, а от снощи под покрива му е йеромонах Панкратий. Бившият игумен на Гложенския манастир е под домашен арест в манастира край Правец, повдигнати са му две обвинения – за хулиганство и повреда на чуждо имущество. Миналата неделя след спречкване с миряни отец Панкратий подпали на два пъти храма, а после изгори и джипа си и за това беше арестуван. Игуменът на Правешкия манастир разказа за Дарик, че жителите на града са недоволни от решението Панкратий да бъде преместен при тях.

Снощи йеромонах Панкратий е бил настанен в Правешкия манастир, разказа игуменът архимандрит Йоан. Гостът твърдял, че не е палил нищо в Гложенския манастир, а с газовия пистолет гръмнал срещу две бутилки, защото бил ядосан на един от посетителите, който го предизвикал.

Според архимандрит Йоан разправията е станала за пари. По думите му след като се почерпил един от посетителите, записал се в книгата на манастира като полицейски служител, демонстрирал, че разполага с много банкноти от по 100 лева, местил постоянно палтото си и накрая обвинил Панкратий, че му е взел парите.

Игуменът на Правешкия манастир смята, че във всяка обител трябва да има оръжие за самозащита от набези на крадци. Той е израснал в манастир в Бобошево, където е имало бойна карабина. „Ако дойдат сега в манастира крадци и ме нападнат, а съм с пистолет, ще ги очистя”, казва отец Йоан.

Дядо Йоан цял ден приемаше обаждания от хора от Правец, притеснени, че Панкратий вече е в манастира. Посещаваха го и на място и се чудеха защо точно в тяхната обител местят Панкратий. „Ще го превъзпитаме, тук той ще намери смирение”, единодушни бяха дядо Йоан и гостите му.

През целия ден бившият игумен на Гложенския манастир всъщност не беше в Правешката света обител, а с прокурорско разрешение уреждаше документи си в прокуратурата в Тетевен и в полицията в Ловеч.