Повече от 24 часа без официални резултати за балотажа в СДС
Повече от 24 часа без официални резултати за балотажа в СДС / снимка: Sofia Photo Agency

Ден след провеждането на вътрешнопартийните избори в СДС за нов лидер вътрешната комисия, която организира вота, все още не може да обяви крайните резултати. Със сигурност Мартин Димитров отива на балотаж, а с близки гласове в надпреварата за второто място били Румен Христов и Иван Сотиров. По неофициална информация следващата неделя седесарите най-вероятно ще избират между Мартин Димитров и Румен Христов. Ето какво казаха тримата претенденти за поста пред журналисти в централата на партията, както и настоящият председател Пламен Юруков и Владимир Кисьов, който ръководи комисията по избора:

Ако няма въпроси към мен, ще отстъпя думата на кандидатите, заяви Юруков.

Това, което се случи на първия тур, можете ли да си направите извода, че изборът на нов лидер на СДС ще бъде честен, а не плод на апаратни игри?

Иван Сотиров: И в кампанията участвам по начин, по който да гарантирам максимална почтеност. Надявам се, че всички, които участват в кампанията и всички организации по места работят в същата посока, тъй като който и да спечели чрез апаратни игри, чрез външни подкрепи, чрез външни влияния, чрез договорки – това ще бъде пирова победа.

Мартин Димитров: Това, което ни водеше в тази кампания, беше идеята за промяна и желанието за дясно правителство. В едно съм убеден – хората в България не искат да търпят повече от това, което се случва.

Румен Христов: Аз не се съмнявам в почтеността на изборите. Нямах нито един застъпник, получих гласове от цялата страна, включително и от София.

Предполагам, че до края на деня ще свършим, защото трябва да се отпечатат бюлетини за балотаж, заключи Владимир Кисьов.

Александър Йорданов, който отпадна от надпреварата за лидер на СДС, предложи да не се провежда балотаж в неделя, а двамата претендентите да се споразумеят кой от тях да заеме поста председател, за да няма разединение в сините редици. По думите му има три варианта – кандидатът с по-малък резултат да се оттегли в полза на другия, по-младият да отстъпи в полза на по-стария и по-възрастният да се оттегли в полза на по-младия.

По думите на Йорданов, ако някой от тези варианти се случи, това ще е умно решение, защото балотажът бил елементарен ход. Според правилата, обаче за избран се счита този претендент, който е получил повече от 50 на сто от гласовете.