Пострадали от земетресението перничани с инициативен комитет
Пострадали от земетресението перничани с инициативен комитет / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пострадали от земетресението на 22 май перничани сформират инициативен комитет. Гражданската структура ще подготви и обедини действията на хората с разрушени и пострадали домове при трусовете за защита на правата им. Недоволни от възстановителните дейности перничани пресрещнаха днес секретаря на Междуведомствената комисия Людмил Върбанов, който пристигна инкогнито в Перник. Хората протестираха заради отказани средства за възстановяването на жилищата им, заради мудната процедура и с пъти по-малко получени средства за обезщетения в сравнение с оценките на щетите.

Пред Върбанов и областния управител Иво Петров протестиращите се заканиха, че ще информират Европейската комисия за проблема в Перник. Според потърпевши от земетресението оценката на щетите в домовете им е на стойност 20 000 лева, а комисията им е отпуснала по 1500 лева.

Хората се възмущаваха и от това, че всички управляващи са дошли да се снимат с тях след бедствието, а реално помощ няма, като набедиха и еврокомисаря Кристалина Георгиева. Сред протестиращите бяха и представители на строителни фирми, които поискаха гаранция за изразходваните средства и положения труд по възстановяването на общинските сгради.

Върбанов пое ангажимент за преразглеждане на посочените от хората случаи от Междуведомствената комисия. Оценките не са свалени, те са на база на данъчните оценки на имотите, допълни той. Повечето от направените откази са заради извършването на текущи ремонти, а не на укрепителни дейности. Да не говорим, че има сигнали за договорки с оценителите. Писано е толкова, колкото поискат пострадалите, заяви още секретарят на комисията.