Полякинята взела законно децата си от Тодор Василев
Полякинята взела законно децата си от Тодор Василев / netinfo
Полякинята взела законно децата си от Тодор Василев
20026
Полякинята взела законно децата си от Тодор Василев
  • Полякинята взела законно децата си от Тодор Василев

Няма нарушение на съдебните процедури при отнемането на Николета и Павел от баща им в Асеновград. Това е показала проверка на Камарата на частните съдебни изпълнители, обяви председателят на камарата Георги Дичев след срещата си с министъра на правосъдието Миглена Тачева. В България има по 100 такива дела на година.

Семейната драма започна на 28 май в Асеновград, когато майката - полякинята Барбара Василева, се опита да отведе децата си - 8-годишната Николета и 7-годишния Павел, от баща им.

Още през април съдебните изпълнители са направили поръчка за отнемане на децата от баща им. Тогава обаче полицията отказала да помогне. Георги Дичев определи обвиненията към съдебния изпълнител Кремена Демерджиева като напълно неоснователни, действията й са били изрядни и няма никакви нарушения в процедурата. Има влязло в сила съдебно решение, частният съдебен изпълнител е длъжен да го изпълни и ако откаже, носи наказателна отговорност.

Казусът е бил обсъден миналия петък на специално заседание на Камарата на частните съдебни изпълнители. Дичев определи този тип дела като едни от най-тежките в съдебната практика и коментира, че родителите носят огромна отговорност и децата не бива да бъдат настройвани срещу никой от тях. Той уточни, че в България има около 100 такива дела на година и ще се увеличават с оглед на броя на българите в чужбина. 50 лева е таксата, която съдебният изпълнител трябва да получи за такова дело.

Георги Дичев и министър Миглена Тачева обсъдиха идеята да има специализирани съдебни изпълнители единствено за родителски права, както и Главна дирекция „Съдебна охрана" към правосъдното министерство да оказва съдействие на частните съдебни изпълнители.