Полицаите в Кърджали просто влезли по малко по-бърз начин
Полицаите в Кърджали просто влезли по малко по-бърз начин / cнимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Полицаите в Кърджали просто влезли по малко по-бърз начин
31571
Полицаите в Кърджали просто влезли по малко по-бърз начин
  • Полицаите в Кърджали просто влезли по малко по-бърз начин

Синът на семейство Мустафови от Кърджали, в чийто дом нахлу полиция в петък през нощта, е посредничил за ползването на две момичета за сексуална експлоатация. Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов в парламента по време на изслушването му във връзка с инцидента в града, при който се твърди, че полицаите са упражнили насилие над невинни хора.

Пред депутатите Цветанов заяви, че полицията е работила по оперативна информация за разбиване на престъпна група, която осигурявала момичета за проституция. По думите му синът на Айсел Мустафова - Кадир, е поръчал момичета от техния сводник Джем Мустафа, който бил следен от полицията. Мустафа и двете момичета са задържани. Кадир Мустафов бил в ръководството на младежката организация на ДПС в града. Цветанов каза, че по случая с него са разговаряли Ремзи Осман от движението, министър Вежди Рашидов и депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Вътрешният министър каза, че синът първоначално си е признал, че е поръчал от сводника двете проститутки за негови приятели, които са на гости. Впоследствие обаче отказал да го потвърди в писмените обяснения. „Проверката продължава, ще бъдат проведени разговори с комшиите, за да се реши дали да се предприемат други действия, ако се налагат такива", посочи Цветанов. „Докато не бъде доказана вината на полицаите, аз ще стоя зад тях", заяви той. „МВР ще продължи да работи със същия ентусиазъм и съм дал пълната оперативна свобода за действие, като се спазват законите", допълни той. От ДПС може да поискат временна комисия по случая.

Ето какво разказа за случая вътрешния министър от трибуната в Народното събрание:

„Това, което става ясно е, че Джем осигурява проститутки за едни клиенти, които са в Момчилград. От там след това, прибирайки се към Кърджали, получава обаждане, на което му се поръчват две проститутки за приятели на един човек. А този човек всъщност е Карим Мустафа, който е син на семейството, при което влязоха полицаите.

В действията си колегите виждат, че проститутките и клиентите ги няма. Те влизат на адреса. При влизането на адреса те своевременно се представят. Съобщават, че това е специализирана полицейска операция, за което бившия служител Сабахатин Мустафов не оказва никаква съпротива и отваря вратата. Вратата е метална и, ако сте направили проверка, тя не е разбита. Влизат вътре, поставят му белезници. Винаги когато се влиза на адрес ние трябва да обезпечим и да прочистим терена, защото по някой път при полицейски операции полицаите стават жертва на действия, които предприемат престъпниците.

Има две лица - майката и един техен роднина, който идва от Турция на гости. С тях няма проблем, защото те са видими и няма никакви съпротивителни действия. Но в момента, в който тръгват към детската стая, виждат отворена врата, женски силует и смятат, че може би момичетата са вътре. Затова просто влизат в стаята по малко по-бърз начин, за да могат да предотвратят подобни действия. От там се получава и удара на момичето на вратата".

Полицаите в Кърджали просто влезли по малко побърз начин
netinfo

В кулоарите на парлемаетна вътрешният министър Цветанов коментира още:

Не стана ясно имаше ли прокурорско разпореждане за тази операция?

Имаше всичко, което е в съответствие с българското законодателство.

Нормално ли са тези резки и бързи движения, с които казахте, че са влезли полицаите, и момичето е с пукната глава?

Когато тече полицейска операция и има полицейско разпореждане, в случая бащата, майката и гостенина, който е бил там, към тях няма нищо като полицейско насилие. Те са изпълнявали полицейските разпоредби. Дъщерята, която е била в детската стая, от силуета, които е забелязан от служителите, при проникването, естествено, че трябва да прочистят адреса, да не би да има вътре... Ние не знаем кой стои вътре. Тя просто е ударена от това, че е седяла зад вратата. А вратата просто е била бутната по-сериозно, когато са влизали полицаите. 

По време на изслушването си вътрешният министър Цветан Цветанов заяви още, че „българско правителство показва ясен политически подход и професионална подготвеност за борбата с организираната престъпност. Факт са и резултатите изнесени в доклада на Европейската комисия". „Нека да отправя една молба към всички вас, когато има подобни подозрения, преди да получите отговор на това, което се е случило да не пускаме в публичното пространство нещо - една погрешна представа за правоохранителната система", заяви той.

„И тази нощ има проведена полицейска операция. Може би някои от задържаните лица също ще се оплачат, за разпространение на кокаин, за сводничество... Трагичното и тревожното е, че едно от момичетата, които са задържани тази вечер, е на 16 години", каза още пред депутатите Цветанов.