Плевнелиев заминава на двудневно посещение в Естония
Плевнелиев заминава на двудневно посещение в Естония / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на двудневно официално посещение в Естония на 12 и 13 септември по покана на своя естонски колега Тоомас Илвес. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В четвъртък президентите на България и на Естония ще имат среща "на четири очи", след което ще се състои съвместно пленарно заседание на официалните делегации. Президентът Плевнелиев ще има срещи с председателя на парламента на Естония Ене Ергма и с министър-председателя Андрус Ансип. Росен Плевнелиев ще посети и Академията за електронно управление на Естония.

На 13 септември държавният глава ще се срещне с председателя на Естонската търговско-промишлена палата Тоомас Луман, с членове на ръководството на Управителния съвет на организацията и с представители на бизнеса. Росен Плевнелиев ще посети Демонстрационен център по информационни и комуникационни технологии, както и Центъра на НАТО за високи постижения в киберсигурността.

Основни акценти в разговорите на българския държавен глава ще бъдат опитът на Естония в областта на електронното управление, възможностите за насърчаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество и туризмът. Ще бъдат обсъдени въпроси на регионалното сътрудничество на страните от Балтийския регион и Югоизточна Европа, а също и подготовката на Естония и на България за председателството на ЕС през 2018 г., което двете страни ще имат за първи път от влизането си в Съюза.