Плевнелиев се ангажира да посредничи за намирането на средства за БАН
Плевнелиев се ангажира да посредничи за намирането на средства за БАН / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Плевнелиев се ангажира да посредничи за намирането на средства за БАН
48007
Плевнелиев се ангажира да посредничи за намирането на средства за БАН
  • Плевнелиев се ангажира да посредничи за намирането на средства за БАН

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев пое ангажимент да посредничи за намирането на допълнителни 14 млн. лева за БАН до средата на следващата година. Това стана след среща на Плевнелиев с председателя на академията акад. Никола Съботинов. Все още не е ясно откъде ще бъдат намерени допълнителните средства, но предстоят нови срещи и в
министерство на финансите, за да бъде намерено решение. Плевнелиев допълни, че в бъдеще БАН не трябва да бъде изненадвана с нови орязвания на бюджета.

По време на срещата от академията предоставиха на новоизбрания президент тригодишна програма за развитие на БАН. Плевнелиев коментира, че в документа има ясно записани приоритети. „Приоритетите, които са тук след дебата, който ще се случи в следващите месеци, ще трябва да бъдат интегрирани и в България 2020, така, както и Европейската комисия очаква от България да наблегне на иновации, на развойна дейност", коментира той.

Плевнелиев коментира още, че държавата е предвидила бюджет в размер на 62 млн.лева за БАН за следващата година, но трябва към средата на 2012 да бъдат намерени още 14 млн. лева. По думите му академията не трябва да бъде изненадвана с орязване на бюджета.

„Истината е, че науката, както и магистралите са нещо много дългосрочно. Те не могат да се случат, ако ние всяка година режем или променяме. Това са дългосрочни проекти и те трябва дългосрочно да бъдат стабилни и да има прозрачност", каза той.

От своя страна акад. Съботинов благодари за срещата и посочи, че черните знамена са свалени от сградата на академията с надежда за по-добро бъдеще на науката в страната.