Петър Чобанов: Доверието в този парламент е изчерпано, изходът е предсрочни избори
Петър Чобанов: Доверието в този парламент е изчерпано, изходът е предсрочни избори / БГНЕС, архив

Позицията на Движението за права и свободи е ясна от няколко месеца - доверието в този парламент е изчерпано поради съставянето на коалиция, която няма хомогенност, която не може да се нарече проевропейска и в която присъстват ксенофобски партии, това заяви в "Седмицата" на Дарик депутатът от ДПС и бивш министър на финансите Петър Чобанов.

"Така че от гледна точка на тази позиция единственият отговор е предсрочни избори. Ще се извърви нормалният конституционен път, президентът свиква консултации и КСНС и от там нататък в зависимост от резултатите от този Консултативен съвет ще излезе отговорът на въпроса", посочи Чобанов.

ДПС нито изключва, нито приема възможността да състави кабинет, ако получи третия мандат като трета политическа сила, каза той и допълни, че този въпрос просто не е обсъждан на този етап.

Условието на ДПС, за да участва в консенсуса за бюджета за следващата година, беше да не се допусне между първо и второ четене излишен популизъм и нарушаване на финансовата и фискалната стабилност, каза Петър Чобанов.

"Такъв консенсус обаче на първо четене не беше забелязан и партиите да се разберат какво точно подкрепят", допълни той.

"Моята теза е, че бюджетът трябва да стъпи върху вярна история, защото не стъпвайки върху вярна история, се променят всички съотношения между приходи и разходи, по отношение на брутния вътрешен продукт", каза още Чобанов.