/ БГНЕС
Днешният ден ще остане в политическата история на отношенията между България и Гърция. Той ще бъде запомнен с икономическа свобода и политическа независимост, това заяви министър-председателят на България Кирил Петков, който е на посещение днес в Гърция, където участва в церемонията по започване на строителството на терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

"Искам да благодаря на моя колега и приятел Кириакос Мицотакис за всеотдайната политическа подкрепа не само за този проект, но и за ускорената реализация на газовия интерконектор Гърция-България IGB. Изказвам и своята благодарност за помощта, която съседна и приятелска Гърция оказва на България в настоящия критичен момент чрез използване на капацитета на съществуващия терминал", посочи Петков. 

"На руската инвазия в Украйна и безпрецедентния натиск, който Русия ни оказа в момента чрез спирането на газовите доставки, ние, страните от свободна и демократична Европа, може да се противопоставим единствено заедно, независими, суверенни. Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее, защото ще се противопоставим и днешното събитие е доказателство за това. Днес, обединени от обща визия, подкрепени от европейските институции, България и Гърция полагат началото на строежа на плаващия терминал за втечнен газ. Един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион", допълни той. 

Кириакос Мицотакис: Много скоро ще заменим руския газ

Домакин на церемонията е гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, а гости на нея бяха също министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, президентът на Сърбия Александър Вучич и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Мицотакис заяви, че много скоро ще настъпи моментът, в който руският газ ще бъде заменен, а трудностите, поставени от Русия - преодолени. Той определи строителството на терминала край Александруполис като енергийна врата за Балканите и Югоизточна Европа.

"Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници от други места", посочи той.

„Скъпи приятели, за мен е истинско удоволствие да бъда с всички вас на откриването на този терминал. Войната на Русия в Украйна създаде ситуация на неотложност, но и на единство в ЕС. Трябва да изградим нашия европейски суверенитет, трябва да изградим нова енергийна независимост. За всички е ясно, че ние заедно можем да постигнем промяната”, заяви Шарл Мишел.

„Много малко хора повярваха на този проект навремето. Аз също бях скептичен. Но сега съм много благодарен, че ще можем да осигурим голямо количество природен газ. Това, което трябва да се случи, е да се засили инфраструктурата”, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

„Това е историческо събитие за целия регион в областта на енергетиката. Това е проект за енергийна независимост и стабилно и постоянно снабдяване с втечнен газ, в едно изключително кризисно време”, заяви македонският премиер Димитър Ковачевски.

От българска страна на събитието присъстваха още министърът на енергетиката Александър Николов и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

По-късно през деня, в рамките на визитата си в Гърция, премиерът Кирил Петков ще инспектира изграждането и на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на град Комотини.