Петков е „протекъл” в разработка на ГДБОП за наркотици
Петков е „протекъл” в разработка на ГДБОП за наркотици / netinfo
В късния следобед завърши заседанието на вътрешната комисия, на което стана ясно, че Румен Петков е „протекъл” в разработка на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) за наркотици под прякор Запалката, и че политици, сред които Димитър Дъбов от БСП и Милен Велчев от НДСВ, са спирали разработки на службата.

Лидерът на ДСБ Иван Костов и председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов казаха след заседанието, че бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов е съобщил пред депутатите за редица още нерегламентирани среши на вътрешния министър Румен Петков с лица, обекти на разработки. Така в една от разработките за наркотици се говорило за лице с прякор Запалката, което по-късно станало ясно, че е вътрешният министър.

Цитирани са били и редица други случаи, когато от МВР е изтичала информация и разработваните лица са спирали да използват телефоните си. Политици, сред които Димитър Дъбов и Милен Велчев, пък са се обаждали да спират разработки за неплатени задължения към хазната, съобщи Иван Костов. Дъбов отрече да си е чул името на заседанието и да е спирал разработки.

„Много тревожно” нарече състоянието на МВР председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов и съобщи, че цялата стенограма от днешното заседание ще бъде изпратена на прокуратурата, а утре се свиква извънредно заседание на вътрешната комисия, на което ще бъде изслушан Румен Петков.

Главният прокурор бе дал разрешение на заседанието да се изслуша и бившият главен секретар на МРВ Илия Илиев, който изпрати чрез съпругата си писмо до комисията, че са му били повдигнати обвинения и затова няма възможност и не желае да говори пред депутатите.