/ Sofia Photo Agency, архив
След 58 години кметска служба взеха властта от бай Данчо
Пенсионираха преждевременно най-дълго управлявалия кмет в България
94141
Пенсионираха преждевременно най-дълго управлявалия кмет в България
  • Пенсионираха преждевременно най-дълго управлявалия кмет в България
Най-дълго управлявалият кмет у нас се пенсионира днес, след 58 години като кмет и кметски наместник на самоковското село Долни окол.
 
84-годишният Данчо Димитров беше освободен
със заповед на кмета на Самоков, а мястото му заема 37-годишният Николай Стойнов.
 

Преасфалтиране на голяма част от улиците и подмяна на ВиК мрежата в село Долни окол са сред задачите, изпълнени през новия мандат на Данчо Димитров като кметски наместник, с начало през 2015 г.
 
Пред Дарик бай Данчо, както го наричат жителите на Долни окол, сподели, че се чувства огорчен от предсрочното освобождаване, по време на 15-я за него мандат, и обобщи, че в България властта не е за бедните хора.

Кариерата му на кмет започва през 1959-та, когато той е на 26 години. През годините бай Данчо успява да модернизира селото и да спечели уважението на хората. Мъчно му е, че си тръгва преждевременно от поста, най-вече заради внучката си, която е студентка, но заради здравословен проблем има нужда от финансовата му подкрепа.
 
Кметът на Самоков Владимир Георгиев обясни, че след поредица от разговори с Данчо Димитров са преценили заедно, че е добре млад човек да поеме кметските дейности.
 
"Аз го разбирам и съм с най-голямо уважение към всичко, което е направил досега. Последните няколко пъти е кметски наместник, защото селото много намаля. Затова и търсим начин и да ангажираме млади хора. В провинцията трудно можем да ангажираме млади хора. А според мен е естествено да се предават полека нещата", заяви Георгиев.   
 
От утре бай Данчо ще се грижи за къщата и градината си, и ще търси начин да помага на децата и внуците си. А ако му се обадят за съвет относно управлението на селото, ще се отзове.

Село Долни окол се намира на 18 км от Самоков и според последните данни на ГРАО в него живеят 155 души.