Изключително право на премиера Димитър Главчев е да прави промени на служебни министри и заместник-министри, това заяви лидерът на ДПС Делян Пеевски

"Не може България да седи без външен министър, президентът Румен Радев трябва веднага да подпише указа и да имаме външен министър, тъй като на практика в момента нямаме. Щом е преценил премиерът, значи нека да бъде Даниел Митов", посочи Пеевски. 

Служебният министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. В предложението до президента Румен Радев премиерът предложи Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов. Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга. Димитров преди това бе посочен от служебния премиер като кандидат за външен министър часове преди клетвата на правителството му в парламента. Тогава бе съобщено, че предходният кандидат Ивайло Ценов се е отказал от участие във властта по семейни причини. Междувременно беше предложена и нова промяна - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов. 

"Единственото нещо, за което призоваваме в тази ситуация, е България да си има външен министър. Доколкото виждаме не е напълно попълнен и съставън на заместник-министрите, това трябва да го свърши премиерът веднага, е президентът да изпълни Конституцията, а не да я нарушава. Искането е подадено, не разбираме забавянето в неговия указ", заяви още лидерът на ДПС в кулоарите на парламента. 

Той отрече да е подкрепял служебния земеделски министър Кирил Вътев, който вчера също бе предложен от Главчев за освобождаване от поста. „Никога не съм се срещал с него“, каза Пеевски.

За изборите Пеевски каза, че не може да предопределят резултатите. "Кой на кое място е, хората ще преценят. Не съжалявам за промените в Конституцията, седя зад всичко, което сме гласували и сме направили заедно. Колегите да не се отричат от тези 9 месеца. Асен Василев се крие", коментира още той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня