Панкин няма да е шеф на Музикалния театър, отказа се сам
Панкин няма да е шеф на Музикалния театър, отказа се сам / снимка: Sofia Photo Agency
БОРИС ПАНКИН СЕ ОТКАЗА ОТ ДИРЕКТОРСКОТО МЯСТО В МУЗИКАЛНИЯ
25270
БОРИС ПАНКИН СЕ ОТКАЗА ОТ ДИРЕКТОРСКОТО МЯСТО В МУЗИКАЛНИЯ
  • БОРИС ПАНКИН СЕ ОТКАЗА ОТ ДИРЕКТОРСКОТО МЯСТО В МУЗИКАЛНИЯ

На 12-тия ден от протестите на трупата на Музикалния театър срещу новия й директор, Борис Панкин доброволно се отказа от поста си. Решението си той е съобщил лично на министъра на културата Вежди Рашидов. Панкин ще бъде негов съветник по музикално-сценичните изкуства, съобщиха още от ведомството, ръководено от Рашидов. Новината за оттеглянето на Панкин дойде само няколко часа след като колективът на институцията излезе на протест пред Министерски съвет.

Още от момента, в който стана ясно, че Борис Панкин е новият ръководител на Оперетата, на 8 януари, колективът й скочи срещу избора. От една страна от Музикалния подложиха под съмнение компетентността на режисьора, а от друга твърдяха, че конкурсът, проведен от Министерство на културата, е опорочен.

Борис Панкин за решението си да се откаже от директорския пост: Аз разбрах по реакцията на по-голямата част от състава, че за съжаление тези колеги нито желаят, нито са готови да се реформират и да се развиват. Насила може да се вземе, но на сила не може да се даде. Аз прецених, че най-добре е да се оттегля и да оставя синдикатите, които желаят да управляват театъра, да го направят по начин, по който те намерят за добре. От своя страна г-н министърът заяви, че лично се е запознал с концепцията ми след конкурса и я цени високо, и ми предложи поста на негов съветник по музикално-сценичните изкуства, който заемам от този момент.

От Музикалния театър са доволни от развръзката и въпреки нея недоумяват как човек като Борис Панкин ще бъде съветник на министъра.

Николай Петров: Това желание на господин Панкин трябваше да узрее в неговата глава, според мен, доста по-рано. Аз обаче не мога да се съглася, че той ще бъде съветник на министъра по музикално-сценични изкуства. Той няма абсолютно никакво образование относно музикално-сценичните изкуства, така че не виждам какво би могъл да съветва министъра.

Оттук нататък, според Министерство на културата, синдикатите към Музикалния театър, в които членува част от трупата му, са тези, които трябва да кажат как да се ръководи Оперетата.

Аргумент против от Николай Петров: Не смятам, че синдикатите трябва да ръководят театъра. Това не е работа на синдикатите и това не е театър на синдикатите. Министерството на културата би трябвало да определи по какъв начин ще се ръководи Музикалния театър. Те са принципалът на театъра. Как може принципалът на театъра да отстъпва правото си на синдикатите да казват как ще се ръководи един театър? Това ще е някаква новина. Това сигурно ще е в контекста на обновяването на Музикалния театър, нямам представа.

Панкин няма да е шеф на Музикалния театър отказа се сам
netinfo