Паметникът на Цар Освободител бил зарязан в селски двор
Паметникът на Цар Освободител бил зарязан в селски двор / снимки: БГНЕС
Паметникът на Цар Освободител зарязан в селски двор
57286
Паметникът на Цар Освободител зарязан в селски двор
  • Паметникът на Цар Освободител зарязан в селски двор

Вандалският ремонт на паметника на Цар Освободител струва не повече от 60 000 лева, а не 1,2 млн. лева, колкото са предвидени за целта, съобщиха от „България на гражданите".

Според тях вече месец паметникът стои в селски двор край София, без да се реставрира. Истинската причина според тях да се укрепват основите на паметника като касапски, по думите им, се срежат краката на коня, е намерението за изграждане на подземен гараж от близка до управляващите групировка.

От партията са на мнение, че след реставрацията паметникът ще започне по-бързо да се руши и не е изключено при земетресение да падне.

„Това е вандализъм, причинен от държавата. Аз искам да чуя името на този голям български експерт, на този учен, както се разбира от думите на министъра, от БАН, който предложи срязване на коня с тази технология, която по отива за месар, отколкото за учен или каквото и да било друго", заяви скулпторът проф. Велислав Минеков.

По думите му паметникът е намерен в едно отчайващо място, в един селски двор, „в който от едната страна колят прасе, а от другата страна тенекеджия си изчуква колата. Той е абсолютно зарязан, не се извършва каквато и да било реставрационна дейност. Около него е някаква кочина от всичко, което някой си е намерил на улицата - парчетии, железа, камъчета. Един поправя дограма, друг си поправя колата. Просто нещо, което е толкова обидно и толкова унизително за този символ и паметник, че никой не е предполагал, че може да му се случи", добави още Минеков.

Паметникът на Цар Освободител бил зарязан в селски двор
netinfo